Sárgatúró paleosan
sponsored links
Hozzávalók (adagonként):
- 2 egész tojás
- fél citrom leve
- vanília, pici só
- 2 teáskanál Xukor0 (ízlés szerint) , vagy Stevia
- kisütéshez egy evõkanálnyi kókuszzsír
- ízesítéshez :
- 1 dkg vaj
- reszelt (bio!)citromhéj és citromlé
- mazsola v. aszalt áfonya
Elkészítés:
- A két egész tojást jól összekevertem a Xukorral, citromlével, vaníliával és pici sóval, majd serpenyõben kókuszzsíron, rántotta szerûen lágyra sütöttem.
- Krumplitörõvel alaposan elmorzsáltam, és levettem a gázról. Rögtön ráraktam egy kevés vajat, hogy ráolvadjon, és hozzákevertem az ízesítõket.
- Így, langyosan, paleocsintába lehet tölteni, vagy formába préselve, kihûtve (szeletelve) tálalni.
A hagyományos sárga túró: Tejben fõzik
A tejet mellõzve, én is kipróbáltam fõzve,a sós és az édes változatot is:
Hozzávalók:
- 1 liter víz (csipetnyi sóval, késhegynyi Steviával)
- 10 egész tojás
- 5 dkg vaj
Ízesítés:
A/ Édes:
- 2 evõkanál Xukor0 (Stevia)
- vanília
- 1 biocitrom leve és reszelt héja*
- mazsola (aszalt áfonya/meggy… stb)
B/ Sós:
- só, bors
- apróra vágott zöldhagyma (vagy snidling)
- de ízesíthetõ fokhagymával vagy annak apróra vágott friss zöld levelével, darált sonkával, petrezselyemmel, mediterrán fûszerkeverékkel, õrölt köménymaggal…
Elkészítés:
- A vizet egy késhegynyi Steviával és sóval feltettem fõni
- A tojásokat feltörtem, kissé összehabartam és a forrásban lévõ vízbe öntöttem addig kavargattam, amíg szépen megalvadt, megfõtt, összeugrot szitán, szûrõpapír segítségével, nagyjából lecsorgattam, az adagot kettéosztottam, krumplitörõvel apróra törtem, majd ízesítettem:
Az egyik felét édesen: a vaj felével, citrommal, Xukor0-al, vaníliával, mazsolával,
A másik felét sósan: vajjal, borsosan, zöldhagymásan.
Hûtõszekrényben jól behûtöttem, hogy a vaj beledermedjen és ne tudjon kicsorogni,majd jó szorosan gézlapokba csomagoltam, lesúlyoztam és kicsöpögtettem
Felszeletelésig hûtõben tároltam.
Sonka**szeletekkel, tormával, almakarikákkal tálaltam:
lehet készíteni hozzá málnás tojáshabot is
Borsodban Szirkának hívják a sós változatot, de a són, borson kívül más nem kerül bele.
Megjegyzés:
* ha nem kapsz biocitromot, citromlé is megteszi és lehet kapni szárított, bio, citromhéj õrleményt, azzal is ízesítheted.
A biztonság érdekében én is tartok itthon.
**sonka helyett idén füstölt tarját fõztem, mert zsírosabb, nem olyan száraz, fujtós... Mangalica sonkát vagy csülköt szerettem volna venni, de sajnos nem jött össze...