Sárgarépás-kukoricás rakott-darált hús.
sponsored links
Szikrázóan süt a nap, szinte már tavasz van odakint, így ez a rakottas is vidám, tavaszias színekben pompázik. Én darált sertés húsból készítettem, de ízlés szerint pulyka, vagy csirkemellel is készülhet. Az összeállítása igen egyszerû, a többi pedig már a sütõ dolga. A vajjal alaposan kikent sütõformába belelapogatjuk a fûszerezett darált húst, majd ízlés szerint rétegezzük az elõzõleg félpuhára fõzött kukoricát és a sárgarépát, majd irány a sütõ. Ezt az egytálételt inkább csak azoknak ajánlanám akik szeretik a kissé szárazabb, nem pedig a zsírban tocsogó ételeket.
Hozzávalók egy kisebb formához:
50 dkg darált hús (sertés, pulyka, csirke..)
30-40 dkg csemege kukorica (fagyasztott)
3-4 db nagyobb sárgarépa
10 dkg rizs
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db tojás
só
õrölt fehér bors
szerecsendió
2 tk ételízesítõ
1 ek mogyoróolaj (v. étolaj)
2 dkg vaj a forma kenéséhez
A rizst enyhén sós vízbe fõzzük puhára, majd hûtsük ki teljesen.
A vöröshagymát vágjuk fel apróra, és a mogyoróolajon pároljuk üvegesre, majd hûtsük ki.
A sárgarépát pucoljuk meg, majd szeleteljük fel. Ezután enyhén sós vízbe, pár perc alatt fõzzük félpuhára, majd szûrjük le, és hûtsük ki.
A fagyasztott csemege kukoricát enyhén sós vízbe fõzzük 2-3 percig, majd szûrjük le, és szintén hûtsük ki.
A darált húshoz adjuk hozzá az üvegesre párolt vöröshagymát, majd nyomjuk bele a fokhagymát. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ételízesítõt, és szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, majd kézzel dolgozzuk alaposan össze.
Ezután keverjük hozzá az enyhén felvert egész tojásokat, majd az elõzõleg puhára fõzött, és kihûtött rizst.
A formát kenjük ki a vajjal, majd tegyük bele a húsos keveréket, és tenyérrel lapogassuk el egyenletesen.
Ezután a húst fedjük be az elõzõleg megfõzött kukoricával, és a tetejét rakjuk ki a félpuhára fõzött sárgarépával, majd locsoljuk meg egy kevéske olajjal. (a sárgarépakarikákból legalább két sort rakjunk rá, hogy teljesen befedje a kukoricát, mert sütés közben kissé összezsugorodik)
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük 45-50 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 45 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve hagyjuk egy kicsit hûlni.
Tálalás elõtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.