Sárgarépás-diós zabkeksz
sponsored links
Valahogy a zabkeksz süthetnék mindig éjjel tör rám. Így volt most is. Megláttam ezt a receptet és tudtam, hogy ez lesz az. Isteni finom, répás-diós-fûszeres, kissé talán karácsony hangulatú is a fûszerek miatt, na de ettõl nyugodtan vonatkoztassunk el, hiszen egy szép tavaszi reggelin egy csésze kávé/tea mellé szuper reggeli vagy akár délutáni nasinak, edzés utáni falatkáknak.
Hozzávalók:
kb. 25 db-hoz
csésze: 250 ml
1,5 csésze liszt
1 tk. szódabikarbóna
csipet só
1 csésze zabpehely
1 tk. õrölt fahéj
fél tk. mézeskalács fûszerkeverék ( itt: mixed spice)
3/4 csésze durvára vágott dió
1-1,5 csésze reszelt sárgarépa
1 tojás
3/4 csésze cukor
2 ek. barnacukor
fél csésze olvasztott vaj/ margarin
pár csepp vanília paszta
A tetejére:
Elkészítés:
1. Egy tálban kikeverjük a száraz anyagokat: liszt,szódabikarbóna,só, zabpehely, fahéj, fûszerkeverék, dió.
2. A répát megpucoljuk, lereszeljük.
3. A tojást a cukrokkal, vaníliával habosra keverjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat/ margarint, beleszórjuk a répát, a száraz anyagokat és kézzel alaposan összegyúrjuk. Sûrû, ragacsos masszát kapunk.
4. Kis gömböket ( 30 gr-os) formázunk a masszából, tenyerünkkel kicsit ellapítjuk õket és sütõpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk õket.
5. 180 fokra elõmelegített sütõben 10-12 perc alatt készre sütjük õket.
6. A kihûlt kekszeket olvasztott étcsokival áthúzzuk.