Sárgarépás brownie epres mascarponekrémmel

2017-04-14

sponsored links







Ennek a húsvétra hangolt browniereceptnek az eredetije nagyon megtetszett nekem a kedvenc, német receptes oldalamon, de amikor megláttam a cukor mennyiségét, elborzadtam, ui. 40 dkg-ot írtak. Szerintem véletlen elírás lehetett, mert 25 dkg cukorral is éppen elég édes ez a süti. Ráadásul a mascarponekrém tetejébe még sült tojásfehérjehabbal is megkoronázták. Ezt olyan szinten túlzásnak és töménynek éreztem, hogy már a látványától is felment a vércukrom. :D Így hát nemes egyszerûséggel elhagytam a habcsókot ? amúgy sem vagyok oda érte ?, de a krémet eszem ágában sem volt lespórolni, mert az így alkot kerek egészet a brownie-val.
A receptet jócskán átalakítottam, más arányokkal dolgoztam, és a készítési módon is változtattam. Abban a német változatban ui. nem olvasztott csokoládét használtak, hanem darabokra tördelve keverték a tésztamasszába. Nem éppen klasszikus módja a browniekészítésnek, és szerintem az a változat nem is nevezhetõ annak. A mandula sem darálva, hanem felaprítva ment a sütibe, és lisztbõl is jóval több volt benne. Ez utóbbinak a mennyiségét én õrölt mandulával szaporítottam, és szerintem jól tettem, mert így lett szuper a tészta állaga. Egyedül csak azt bántam, hogy répából nem mertem bele többet tenni, mert amikor hozzákevertem, pont elégnek tûnt. Ennek ellenére nagyon meg voltam vele elégedve, és az Anyától, ill. a Kutyinyektõl kapott dicséret is azt igazolja, hogy bátran villoghatunk vele húsvétkor (is). :)






Hozzávalók 15 szelethez, 20x30 cm-es tepsihez:

Tésztához:
10 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
20 dkg olvasztott vaj
25 dkg finomítatlan nádcukor
4 tojás
20-30 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
10 dkg extra finom süteményliszt
10 dkg pirított, õrölt mandula
2,5 dkg holland kakaópor
? cs. sütõpor
1 tk. vaníliakivonat
vaj + liszt a forma kikenéséhez

Krémhez:
35 dkg földieper
25 dkg mascarpone
15 dkg tejföl (20% zsírtartalmú)
6 dkg finomítatlan nádcukor darálva

elkészítés:

  1. A darabokra tört csokoládét a vajjal együtt vízgõz fölött felolvasztjuk. A tûzrõl levéve hozzákeverjük a barna cukrot, és hûlni hagyjuk.
  2. A tojásokat robotgéppel habosra kavarjuk, hozzáadjuk az olvasztott csokoládés vajat, a vaníliakivonatot, a kakaóporral, sütõporral, õrölt mandulával elvegyített lisztet, majd belekeverjük a nagy lyukú reszelõn lereszelt sárgarépát.
  3. A tésztamasszát a vajjal kikent, liszttel beszórt tepsibe simítjuk, és elõmelegített sütõben megsütjük. Ha kész, rácsra téve a tepsiben hagyjuk kihûlni.
  4. A megmosott, csumájától megfosztott földiepret kis kockákra vágjuk, megszórjuk 3 dkg porcukorral, és negyedórát állni hagyjuk.
  5. A mascarponét elkeverjük a tejföllel, a többi porcukorral, majd hanyagul hozzáforgatjuk a cukrozott epret.
  6. A süteményt felszeleteljük, és tálaláskor a tetejére halmozzuk a krémet.

sütési hõfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 50 perc


Megjegyzés:
Elsõre én csak 20 dkg sárgarépát mertem a sütibe tenni, de simán elbír 30 dkg-ot. :)
A sárgarépa még nagyon hideg volt, amikor a tésztamasszához kevertem, ezért a sütési idõ valószínûleg ezért lett több. Szobahõmérsékletû hozzávalók használatával ez az idõ lerövidíthetõ.














Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2017/04/sarga...

sponsored links

Keres?s