Sárgarépa torta
sponsored links
Hozzávalók a piskótához: 4 tojás, 20 dkg cukor, 15 dkg liszt, 15 dkg sárgarépa, 7,5 dkg dió, 1 dl olaj, 2 dl joghurt, 1 citrom, 1 tasak sütõpor, csipetnyi só; a tortaformához: 1 evõkanál olaj, 2 evõkanál liszt; a krémhez: 10 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1/2 citrom reszelt héja, 15 dkg tehéntúró; a mázhoz: 15 dkg porcukor, 1/2 citrom leve; a díszítéshez: 2 dl habtejszín, 5 dkg dió
Elkészítése:
1. A sárgarépát meghámozzuk, megmossuk és apró lyukú reszelõn lereszeljük. A diót ledaráljuk.
2. A tojásokat egy keverõtálba törjük, hozzáadjuk a cukrot és kézi habverõvel addig verjük, míg vastag habkrém lesz belõle.
3. Hozzáadjuk a sót, a citrom levét és reszelt héját, a joghurtot meg az olajat és összekeverjük.
4. Belekeverjük a sütõporral összevegyített lisztet, majd a sárgarépát meg a diót.
5. Egy 22-24 cm-es tortaformát kikenünk olajjal, belisztezzük, majd belesimítjuk a masszát és elõmelegített sütõben, 180 fokon, 25-30 perc alatt megsütjük.
6. A szobahõmérsékletû vajat habosra keverjük a porcukorral meg a citromhéjjal, majd kanalanként hozzáadjuk a lecsöpögtetett tehéntúrót.
7. A kihûlt piskótát lapjában kettõbe vágjuk, az alsó lapot lekenjük a krémmel majd befedjük a másik lappal.
8. A mázhoz a porcukrot addig kavarjuk 2-3 evõkanál citromlével, míg teljesen sima, sûrûn folyós, fényes máz lesz.
9. A citrommázat a torta tetejére öntjük és késsel elsimítjuk rajta.
10. A habtejszínt felverjük. A torta oldalát vékonyan bekenjük egy kevés tejszínhabbal és megszórjuk a darált dióval. Csillagcsõves habzsákkal a tortára körbe tejszínrózsákat