Sárgarépa krémleves
sponsored links
Egyszerû téli leves. Télen amikor nem bõvelkedünk a zöldségekben, bizony azt kell használnunk ami jól tárolható és e hideg idõszakban is kapható. Ilyen a sárgarépa, amit nem csak azért kell fogyasztanunk, mert akkor szépen fogunk fütyülni.
A sárgarépa, bár a tél végére már megfogyatkozik e zöldség ásvány-, és vitamin tartalma is még szakszerû tárolás ellenére is A vitaminban, pontosabban annak elõanyagában a karotinban gazdag. Ezáltal a látásunk épségére és a bõrünk szépségére van a legnagyobb hatása.Ezenkívül számos egyéb élettani hatással rendelkezik, erõsíti az immunrendszert, egyes kutatások szerint a daganatos megbetegedések megelõzésben is fontos szerepet játszhat. Ajánlott még szív-,és keringési betegségben szenvedõknek és vizelet hajtóként is ismert.
Krém levest( bár itt a püré leves ,kifejezés pontosabb lenne, hisz a legírozás és montírozás folyamatát kihagytam ,tehát nem került nyers tojás és vaj a fõzés végén a levesembe ) szinte minden zöldségbõl egyszerûen készíthetünk. Fõzzük, fûszerezzük, pürésítjük és már kész is .
Nem kell rántani ! Nem kell semmi plusz sûrítõt bele tenni, hisz az összetört zöldség maga lesz a sûrítõ anyaga a levesnek!
Leves betétként számtalan élelmiszert felhasználhatunk a nyers zöldségtõl kezdve az olajos magvakig a sült szalonna pörctõl a kolbász chipsen keresztül az egyszerû pirított kenyérig ami van otthon, ami eszünkbe jut, számtalan a variációk lehetõsége.
A megmosott megtisztított sárgarépákat felkarikázzuk és pici vajon megpároljuk, majd felöntjük zöldséglével.
Nekem bevált a burgonya fõzõ vize is e célra ( természetesen nem túl sózva!).Összeforraljuk,kicsit még összefõzzük ( alacsonyabb lángon) . Mixeljük.
Ízesítjük sóval, citrommal,,tejszínnel.
A kenyeret ( teljes kiõrlésû) sütõben megpirítjuk.Vághatjuk apró kockákra is úgy mutatósabb és könnyebben fogyasztható.
Tálaljuk forrón pirított kenyér szeletekkel.
Ha van kéznél friss zöld fûszer a megszórhatjuk vele kész levest ( snidling,petrezselyem, kapor stb.)
Sárgarépa krémleves
Hozzávalók:
- 800 g sárgarépa
- 7,5 l zöldséglé
- 20 g vaj
- tengeri só
- citrom leve
- bors
- 1 dl tejszín
- 1-1- szelet kenyér
- friss zöld fûszer ( szórásnak)