Sárgarépa fõzelék
sponsored links
A nap fûszere: "Csalnak az ember érzékszervei is, amelyeket csupán vágyai táplálnak. A vágy lát, a vágy hall, a vágy tapint, a vágy érzi az illatot, a vágy érzi az ízeket. Két ember sohasem látja vagy érzi egyformán ugyanazt. És ugyanaz az ember sem hall vagy érez ugyanúgy különbözõ idõpontokban. Lehet valami kellemes és vágyat ébresztõ, de rövid idõ múltán ellenszenvessé és értéktelenné válhat. Ezért az ember egész életében hazudik önmagának, ha csupán érzékszerveinek hisz." Mika Waltari
Nagyon ritkán készítek bármit is recept szerint. Kivéve persze, ha sütök. Fõleg egy ilyen egyszerû ételhez kissé indokolatlannak tûnt a recept használata. No de most mégis ez történt. A kollégám evett párszor répafõzeléket, és amikor megkóstoltam, annyira ízlett, hogy kértem, írja le anyukája a receptet. Megtette. Én meg elkészítettem. Szinte pontról pontra követve. Hát ilyen sem lesz sûrûn, hogy játszom a szófogadó kislányt. De most megérte, mert nagyon finom lett. És asszem egy új kedvencem született.
A répafõzelékrõl még csak annyit, hogy régen nagyi is készített ilyesmit. Tipikus húsmentes pénteki ebédként, kétféle módon fõzve, mert nagypapa és õ másképp szerették (majd meg is kérdezem ha legközelebb találkozunk, hogy õ hogyan szokta). És szerintem én egyszer sem ettem egyikbõl sem, mert akkor még ki nem állhattam az ilyesmit. Most már sajnálom, de hát mindenkinek lehetnek szégyenteljes fekete foltok a múltjában:).
És még annyit. Hogy nem is értem, eddig miért nem csináltam répafõzeléket. Talán azért, mert amúgy is rengeteg répát eszem, mindennap kerül a favorit salátámba. Hát most már fõzve is jó nagy favorit lett:). Az tuti, hogy Magyarország éves répafogyasztánának jelentõs részét az én általam elfogyasztott teszi ki:).
Hozzávalók (2 napig ettem): ...