Sárgarépa fasírt (tojásmentes, vegán)
sponsored links
Számtalan zöldségbõl lehet hasonló recepttel fasírtot készíteni, a sárgarépa az egyik kedvencünk. Ha van épp kéznél, mehet bele egy kis petrezselyem gyökér is, illetve bátran variáljunk a fûszerezéssel, így nem lesz unalmas.
SÁRGARÉPA FASÍRT 20-25 db
4-5 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál lestyán
1 teáskanál õrölt pirospaprika
2 teáskanál szárított petrezselyem (friss még jobb)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
zsemlemorzsa
teljes kiõrlésû tönkölyliszt
kókuszolaj a sütéshez
1. tisztítsuk meg a zöldségeket, majd a répát és a vöröshagymát konyhai aprítóban aprítsuk fel, majd reszeljük hozzá a fokhagymát
2. fûszerezzük, majd adjunk hozzá 3 evõkanál zsemlemorzsát, keverjük össze alaposan és kóstoljuk meg, hogy nincs-e szükség még valamilyen fûszerre (pl. só)
3. fokozatosan adagolva (1-2 evõkanalanként) keverjünk a masszába annyi teljes kiõrlésû tönkölylisztet, hogy homogénre keverve a markunkba fogott és összenyomott masszadarab egyben maradjon
4. enyhén nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat (le is lehet kissé lapítani), majd hempergessük zsemlemorzsába) és bõ kókuszolajban süssük ki, majd papírtörlõre szedve csepegtessük le
Praktikák:
- ne sózzuk be elõre a zöldségeket, mert levet ereszt és túl sok liszt kellene ahhoz, hogy összeálljon, csak akkor adjuk hozzá a sót, mielõtt a zsemlemorzsát, lisztet
- más (friss) zöldfûszerekkel is finom (medvehagyma, snidling, kapor, stb.)
- cukkinivel, gombával, karfiollal, zellerrel is finom
- a lecsepegtetésnél próbáljuk meg a korongokat élükre állítani, így minden felesleges olaj kicsöpög belõle