Sárgaborsóleves helyett sárgaborsóleves
sponsored links
Tegye fel a kezét az, akiben még élénken él az emlék a menzai sárgaborsólevesrõl vagy fõzelékrõl. Az én kezem fenn van. Nem szeretem a sárgaborsónak azt a megnyilvánulási formáját, egészen õszintén. A torkomba szoruló száraz fõzelék érzete, a menzai mosogatórongy pállott emléke már az elsõ szagfoszlány után megjelenik a bánattal együtt: a sárgaborsó nagyon hasznos dolog. Szeretni kéne, imádni, falni, sok más rokonával együtt. De nem tesszük.
Rengeteg ásványi anyag és rost van benne, vitaminok garmadája - B1, B2, E - pantoténsav, biotin, folsav, ezen kívül található benne kalium, kalcium, magnézium, cink, vas, mangán, nem beszélve arról, hogy a lencsével, csicseriborsóval és szárazbabbal együtt a vegánok egyik nagyon fontos fehérjeforrása lehet, mert az állati fehérjékhez nagyon hasonló komplex fehéjéket tartalmaz nagy mennyiségben. Hetente egyszer illene fogyasztani belõlük. Itt egy variáció. Legalább annyira szokatlan, mint amennyire nem hasonlít a jól megszokott sárgaborsó ízhez - ezért is szeretjük annyira. És kell-e mondanom, hogy igen egészséges.
Egzotikus ízekhez szokottaknak könnyebb dolguk lesz, ízvilágában egy kis fülledt arab beütést hordoz, de legalább is keleti irányba húz.
Hozzávalók kb. 4-6 fõre:
- 30 dkg sárgaborsó
- 1 nagy fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 ek kókuszolaj - lehet más zsíradék is
- 1 tk õrölt szegfûszeg
- 1 tk õrölt szerecsendió
- 1 tk õrölt fahéj
- 1 tk friss gyömbér
- 1 tk tört kardamom (kb. 5-6 szem)
- 1 tk õrölt bors
- 1 tk õrölt vagy egész koriandermag ...