Sárgaborsó gulyás

2017-05-24

sponsored links

Mert hallottam este, a piacon,
míg dolgozott a nedves agyagon
a fazekas, hogy sóhajtott a sár;
?Ne durván, testvér, kérlek, nagyon fáj!?

Omar Khajjám (Nisápúr, 1048. május 18. - 1131. december 4; perzsa költõ, matematikus, filozófus, csillagász) 




Tavasz ide vagy oda, ma setét, esõs délelõtt volt. Nem volt kedvem piacra menni, körülkémleltem hát összes termeimet. S leltem egy zacskó sárgaborsót. A fõzeléket nagyon nem szeressük, így gulyást fõztem belõle. Megállapítást nyert, hogy ilyet máskor is elkövethetek, s legalább eszünk majd ebbõl a nem túl kedvelt hüvelyesbõl is kicsit többször, mert ebben a formában abszolút fogyasztható. (És... Nem csak a levest készítettem én, de a tálat is. Na jó "kis" segítséggel. ? Kicsit csálé, kicsit ollan amilyen, deazenyém.)

Hozzávalók 6 fõre:
40 dkg sertéslapocka
30 dkg sárgaborsó
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 szál fehérrépa (5-10 dkg)
1 nagyobb szál sárgarépa (15-20 dkg)
1 kis darab zeller (kb. 5 dkg)
1 nagyobb fej vöröshagyma (kb. 10-15 dkg)
2 nagyobb gerezd fokhagyma
1 evõkanál zsír
2 teáskanál pirospaprika
1 nagy babérlevél
1 teáskanál köménymag és
1 teáskanál koriandermag mozsárban frissen összezúzva
1 mokkáskanál kurkuma
1 mokkáskanál õrölt gyömbér
só, frissen õrölt bors
2 nagy karika citrom

A sárgaborsót beáztattam. A hagymát apróra vágtam és egy nagy, 4 literes fazékban a zsiradékon kevés sóval üvegesre pároltam, a szintén apróra vágott fokhagymával együtt. A párolásnak valamikor a közepe táján a kis hosszúkás darabokra vágott szalonnát is a hagymákhoz adtam, s addig sütöttem õket együtt, míg a szalonna is megsült. Ekkor hozzáadtam a kisebb kockákra vágott lapockát is, és nagy lángon átpirítottam mindezt a hús fehéredéséig. Kis vizet aláöntöttem, és beletettem a pirospaprikát, a köményt és a koriandermagot is. Még kevés vizet aláöntöttem, sóztam-borsoztam és pörköltszerûen majdnem puhára fõztem a húst fedõ alatt.
Közben megtisztítottam és karikákra vágtam a zöldséget is. Mikor majdnem puha volt a hús, felöntöttem bõven vízzel, beletettem a sárgaborsót is, a zöldségeket is, fûszereztem kurkumával, gyömbérrel és a borsó puhulásáig fõztem. A végén a két citromkarikát is hozzáadtam, s még pár percig fõztem, míg a citromnak kioldódott az íze, savanykája.


Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2017/05...

sponsored links

Keres?s