Sárgaborsó fõzelék
sponsored links
...vagy más néven felesborsó-,
szárazborsó fõzelék
Az egyik legfinomabb fõzelék, amit
csak el tudok képzelni...így, mindennel együtt. :)
Hozzávalók:szárazborsó fõzelék
Az egyik legfinomabb fõzelék, amit
csak el tudok képzelni...így, mindennel együtt. :)
-50 dkg sárgaborsóhoz
-1 fej vöröshagyma (félbevágva, de héjastól)
-só
-ételízesítõ
-babérlevél (én viszonylag sokkal szeretem ezeket a fajta ételeket)
-víz
a sûrítéshez:
-5 lapos ek liszt
-kevés olaj (amennyi kényelmesen felveszi a lisztet)
-3 gerezd fokhagyma (fokhagymanyomón átnyomva)
-1-2 ek õrölt csemege paprika
-kevés víz
a feltét:
-3 nagyobb fej vöröshagyma
-3 gerezd fokhagyma
-só
-frissen darált bors
-olaj
+ SAVANYÚKÁPOSZTA
Kezdem a sárgaborsóval...szinte minden fórumon
úgy kezdik az elkészítését, hogy be kell áztatni.
Szerintem pedig felesleges, csak mert még úgyis
megpuhul 30-40 perc alatt a sárgaborsó, ha éppen
elõtte kezdünk csak neki az egész fõzésnek!
úgy kezdik az elkészítését, hogy be kell áztatni.
Szerintem pedig felesleges, csak mert még úgyis
megpuhul 30-40 perc alatt a sárgaborsó, ha éppen
elõtte kezdünk csak neki az egész fõzésnek!
Viszont a szemeket át kell válogatni, átmosni, majd sós,
babérleveles, hagymás bõ vízben puhára fõzni,
közben többször lehabozni...ez viszont szükséges.
babérleveles, hagymás bõ vízben puhára fõzni,
közben többször lehabozni...ez viszont szükséges.
Eközben kevés zsiradékon pirítani kezdem a lisztet,
belenyomom a fokhagymát, a zsemleszín elérésekor
belekerül a csemege paprika és kevés víz, hogy
semmi meg ne égjen.
A fokhagymás rántást a megfõtt borsóra öntöm.
belenyomom a fokhagymát, a zsemleszín elérésekor
belekerül a csemege paprika és kevés víz, hogy
semmi meg ne égjen.
A fokhagymás rántást a megfõtt borsóra öntöm.
Lassú tûzön -csak mert pöfög, mint a gõzgép-,
gyakori kevergetéssel, pár percig fõzöm
(amíg a liszt íz el nem fõ)
gyakori kevergetéssel, pár percig fõzöm
(amíg a liszt íz el nem fõ)
-ha szükséges, folyadékkal lehet/kell pótolni.
Elkészítem a feltétet is, amihez a vöröshagymát
apróra vágom, olajon dinsztelni kezdem, majd
amikor már áttetszõ, belenyomom a fokhagymát,
sózom, borsozom és aranybarnára sütöm...nyammm. :)
És hogy mi mivel is esszük?
Nem húsos feltéttel...a hozzám közel állók tudják
a választ: savanyú káposztával...mivel mással?
(Aminek viszont a ház Ura szerint nincs sok értelme
...Õ ugyanis nem nyúl! :)))
apróra vágom, olajon dinsztelni kezdem, majd
amikor már áttetszõ, belenyomom a fokhagymát,
sózom, borsozom és aranybarnára sütöm...nyammm. :)
És hogy mi mivel is esszük?
Nem húsos feltéttel...a hozzám közel állók tudják
a választ: savanyú káposztával...mivel mással?
(Aminek viszont a ház Ura szerint nincs sok értelme
...Õ ugyanis nem nyúl! :)))