Sárgaborsó fõzelék

2018-03-28

sponsored links

...vagy más néven felesborsó-,
szárazborsó fõzelék
Az egyik legfinomabb fõzelék, amit
csak el tudok képzelni...így, mindennel együtt. :)
Hozzávalók:
-50 dkg sárgaborsóhoz
-1 fej vöröshagyma (félbevágva, de héjastól)
-só
-ételízesítõ
-babérlevél (én viszonylag sokkal szeretem ezeket a fajta ételeket)
-víz

a sûrítéshez:
-5 lapos ek liszt
-kevés olaj (amennyi kényelmesen felveszi a lisztet)
-3 gerezd fokhagyma (fokhagymanyomón átnyomva)
-1-2 ek õrölt csemege paprika
-kevés víz

a feltét:
-3 nagyobb fej vöröshagyma
-3 gerezd fokhagyma
-só
-frissen darált bors
-olaj

+ SAVANYÚKÁPOSZTA

 Kezdem a sárgaborsóval...szinte minden fórumon
úgy kezdik az elkészítését, hogy be kell áztatni.
Szerintem pedig felesleges, csak mert még úgyis
megpuhul 30-40 perc alatt a sárgaborsó, ha éppen
elõtte kezdünk csak neki az egész fõzésnek!
Viszont a szemeket át kell válogatni, átmosni, majd sós,
babérleveles, hagymás bõ vízben puhára fõzni,
közben többször lehabozni...ez viszont szükséges.
 
Eközben kevés zsiradékon pirítani kezdem a lisztet,
belenyomom a fokhagymát, a zsemleszín elérésekor
belekerül a csemege paprika és kevés víz, hogy
semmi meg ne égjen.
A fokhagymás rántást a megfõtt borsóra öntöm.
Lassú tûzön -csak mert pöfög, mint a gõzgép-,
gyakori kevergetéssel, pár percig fõzöm
(amíg a liszt íz el nem fõ)
-ha szükséges, folyadékkal lehet/kell pótolni.
Elkészítem a feltétet is, amihez a vöröshagymát
apróra vágom, olajon dinsztelni kezdem, majd
amikor már áttetszõ, belenyomom a fokhagymát,
sózom, borsozom és aranybarnára sütöm...nyammm. :)
  
És hogy mi mivel is esszük?
Nem húsos feltéttel...a hozzám közel állók tudják
a választ: savanyú káposztával...mivel mással?

(Aminek viszont a ház Ura szerint nincs sok értelme
...Õ ugyanis nem nyúl! :)))


Folytats a blogon ... https://csontnelkul.blogspot.com/2018...

sponsored links

Keres?s