Sárgaborsó fõzelék
sponsored links
Egzotikus vagy hétköznapi
Mikor elõször hallottam ezt a számot azonnal megfogott, és magával ragadott. Az énekesnõ egyedi és karakteres hangja, a zene atmoszférája? már elsõ hallásra nagyon különlegesnek találtam. Ugyanakkor egy ideig mégse tudtam kimondani, hogy igen, ez nagyon tetszik, hanem ott lebegett a ?magamtól biztos nem hallgatnám? és a ?hihetetlen jó hangulata van? mezsgyéjén. Egészen egy csendes hajnalig, míg valahogy be nem kattant a dallama, és nem bírtam kiverni a fejembõl. Persze egy ideig kellett gondolkodnom, hogy ez most honnan jött, és valójában mi is ez. Azt hiszem ekkor billent át a nagyon tetszik oldalra.
Az elõadó KOVACS. Pontosan Sharon Kovacs-nak hívják az énekesnõt, aki egy fiatal holland lány, magyar ex-mostohaapával. Idõközben Kovács úr és a család útja kettévált, de Sharon megtartotta ezt a nevet, pláne, hogy énekesi karrierje kezdett beindulni, így úgy gondolta, hogy ez a név elég egyedi és egzotikus ahhoz, hogy a mûvészneve legyen. Van a világban tízmillió ember aki ezen jót mosolyog, és van közel hét és fél milliárd akik számára ez a név tényleg nagyon egzotikus.
Bár a karrierje felfelé ível, ott azért még nem tart, hogy Scarlett Johansson és Matthew McConaughey beugorjon hozzá egy három perces klipp forgatására. Csak egy kis színes (valójában fekete-fehér), hogy a klipp amit ebben a verzióban a zene mögé tettek, egy 2014-es Dolce&Gabbana reklám, Martin Scorsese rendezésében, Street of Dreams címen. És ezzel (szerintem) jobb mint az eredeti zenével.
Lehet, hogy megfogan a kérdés, hogy mikor és milyen kanyarokkal tarkított gondolatmenet útján jutunk el a kortárs popzenétõl a sárgaborsó fõzelékig. Rövid vágással: Ugyan az ételben van néhány egzotikus fûszer, amitõl tényleg különlegesebb lesz annál, amit a napközisek kapnak, de tekintettel arra, hogy nagyon kedvelem a sárgaborsót épp csak annyi fûszert használtam, hogy feldobjam, de mégis megmaradjon a sárgaborsó íze és jellege. Ahogy a Kovács itthon az egyik leginkább hétköznapi név, ez is egyik leginkább hétköznapi étel, a szokásosnál egy kicsit egzotikusabban.
Nehézségi fok: egyszerû
Elkészítési idõ: kb. 1 óra
Mennyiség: 2-3 személyre
Hozzávalók a fõzelékhez:
- 1 evõkanál olaj és egy kiskanál vaj
- 1 nagyobb vörös vagy lila hagyma
- 1 szár szárzeller
- 2cm gyömbér reszelve
- 4 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 kiskanál garam masala
- 1 kiskanál kurkuma
- fél kiskanál mustárpor
- 1-2 babérlevél
- 300g sárgaborsó
- 7 dl víz
- 1 kiskanál barnacukor
- 100g natúr joghurt (vagy 200 ml kókusztej)*
- só, bors
Hozzávalók a feltéthez:
- 1 nagyobb cékla
- 1 póréhagyma
- 150g paradicsom (azaz 8-10 koktélparadicsom)
A tálaláshoz:
- 60g feta, vagy hasonló sajt,
- friss petrezselyem vagy koriander
- néhány szem dió vagy szezámmag
- lépés
Apróra vágjuk a hagymát, zellert, és dinszteljük az olaj és a vaj keverékén. Mikor már puha hozzáadjuk a gyömbért, fokhagymát, és pár perc múlva a garam masalát, kurkumát, és babérlevelet. Hozzáadjuk a sárgaborsót, elkeverjük, majd felöntjük vízzel és puhára fõzzük. (kb. 30 perc). Ha a víz elfõ, akkor pótolhatjuk.
- lépés
Ha a sárgaborsó puha, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a joghurtot. Nekem úgy voltak kerekek az ízek, ha lágyítottam egy kis barnacukorral, de ez elhagyható, illetve ha kókusztejjel készítjük akkor nincs szükség cukorra. Botmixerrel turmixoljuk. Én úgy kedvelem, ha csak nagyjából turmixolom, azaz nem lesz homogén az étel állaga, hanem maradnak még benne egész sárgaborsó darabok.
- lépés
A feltét zöldségeit, nagyjából egyforma kockákra vágjuk és 180 fokon kb. fél óra alatt megsütjük. Tálaláskor egy ? egy adagot a fõzelékre helyezünk, és feldobhatjuk még sajttal, dióval, zöldfûszerekkel.
Megjegyzések:
- Az ételnek nagyjából fõzelék állaga lesz, ami állásában sûrûsödik valamennyire.
- *Joghurt helyett használhatunk kókusztejet is. A mennyiség attól függ, hogy milyen hígra szeretnénk a levest. A joghurttal és a kókusztejjel elég csak pár percet fõzni, így a végén rakjuk a fõzelékhez.
- Feltétként természetesen mást is adhatunk hozzá, vagy azt el is hagyhatjuk. Esetleg ehetjük egy finom péksüteménnyel is.