Sárgabarackos manna
sponsored links
Mindig vannak a gépemen lementve újabb és újabb kipróbálásra váró receptek, ezért a régebbiekrõl van, hogy el is felejtkezem. Idõnként halványan feldereng egy-egy emlék bennem valamelyik süteményrõl vagy desszertrõl, amit nagyon szerettem volna elkészíteni, de valami oknál fogva elmaradt. Így volt ennél a barackos mannánál is, már legalább 3 éve készülök megsütni, na de ma végre sorra került. A receptet Böbénél láttam meg annak idején. Nagyon-nagyon finom, puha tésztájú, szaftos kevert sütemény. A könnyed, gyümölcsös sütik az én igazi nagy kedvenceim és igyekszem is kihasználni sütés terén a nyári idõszakot, amikor sorra jönnek a nap érlelte, zamatos finomságok. Bármilyen más gyümölccsel is készíthetjük, amit szeretünk vagy ami éppen otthon van, mindegyikkel isteni lesz, a süti valóban méltó az elnevezéséhez.
Sárgabarackos manna
Hozzávalók:
kb 20x30cm-es tepsihez:
tészta:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- 4 tojás
- 2 dl olívaolaj (nálam étolaj)
- 4 ek tej
- 3 ek habtejszín
- 1/2 cs sütõpor
- csipet só
tetejére:
- kb 1/2 kg sárgabarack (8-10 szem)
- szeletelt mandulapehely
Elkészítése:
- A sütõt elõmelegítjük 170°C-ra.
- A lisztet elkeverjük a sütõporral, csipet sóval.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
- Sárgáját jó habosra keverjük a cukrokkal, közben kanalanként hozzáadjuk az olajat, tejet és a tejszínt.
- Szintén adagolva hozzászitáljuk a sütõporos lisztet, ezt már fakanállal keverjük össze, óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabot is.
- Sütõpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát.
- A megmosott, megszárított, kimagozott barackokat félbevágjuk, héjukkal lefelé kicsit belenyomkodjuk a tésztába, szeletelt mandulapehellyel megszórjuk.
- Sütõtõl függõen kb 30 perc alatt megsütjük (tûpróba!)
- A megsült tésztát sütõpapírostól kiszedjük, rácsra téve hagyjuk kihûlni.
- Kockákra szeleteljük, tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.