Sárgabarackos gombóc
sponsored links
Tegnapi könyörgésem meghallgattatott, miszerint kérem vissza az étvágyamat, meg a fõzõkedvemet. Az elõbbi még karcsúbban, az utóbbi viszont vastagon visszajött. Vírus ? én 1:0? Egyelõre. Nem tudom, honnan, kitõl és miért kaptam, de a jövõben nem nagyon szeretnék újra ilyet. Rossz volt, na.
Old school krumplis gombóc sárgabarackkal, ez fõtt ma. Sikerült elegánsan egész adagnyi tésztát begyúrnom hármónkra, naná, hogy sok volt. De annyira, hogy vacsorára is jutott belõle, krémsajtos kakukkfüves nudlikat csináltam kevés szerecsendióval. Az már csak a kifõzéskor ugrott be, hogy eredetileg fahéjat is tettem a tésztába, amikor a sárgabarackos gombócokat csináltam. Sebaj, szeretünk veszélyesen élni. Fõleg, hogy ó krumpli már nem volt, csak új, így dupla volt a kockázat, hogy szétfolyik a gombóctészta vagy sem.
Hozzávalók (kb. 20 db közepes gombóchoz):
a tésztához:
1 kg ó krumpli (ha nincs, akkor több liszt kell majd)
25 ? 35 dkg liszt (a krumpli lisztességétõl függõen)
1 ek. búzadara
2 ek. zsír (olaj is jó)
1 nagy tojás
nagy csipet só
1 tk. õrölt fahéj
a töltelékhez:
20 db kisebb sárgabarack
20 mokkáskanálnyi nádcukor
õrölt fahéj
A krumplikat megmostam, majd egy fazékban, hideg vízben feltettem fõni. Héjában. Amíg a krumpli fõtt, megmostam, kettévágtam és kimagoztam a sárgabarackokat. Kimértem a lisztbõl 25 dekát.
Amikor a krumpli megfõtt, hagytam kihûlni. Megpucoltam és krumplinyomóval áttörtem. Hozzáadtam 25 dkg lisztet, a búzadarát, az olajat és a sót, összekevertem, majd beleütöttem az egész tojást és gyúrni kezdtem. Ragadt. De nagyon. Úgyhogy elkezdtem hozzáadni még lisztet. Itt már nem méricskéltem, csak apránként, 1-1 maréknyi lisztet szórtam a keverékhez. Idõvel szépen összeállt a tészta. Már nem ragadt a kezemhez. Lisztezett pulton gyúrtam még, majd fél centi vékonyan kinyújtottam és nagyjából 8×8 centis kockákra vágtam. Közben ez nagy fazékban vizet kezdtem forralni, egy nagy serpenyõben pedig 2 ek. zsírral pirítani kezdtem a morzsát. Sok morzsát.
Amíg a víz felforrt, megcsináltam a gombócokat. Fél sárgabarackot a tésztakockára tettem, közepébe 1 mokkás kanál cukrot, aztán megszórtam fahéjjal, rátettem a másik fél sárgabarackot is. Az összes tésztakockát kiraktam a fahéjas, cukros barackkal. Gombócot csináltam belõlük: a tésztakockák sarkait kézzel összefogtam, jól lezártam és gombócot formáztam belõlük. Forrásban lévõ vízbe tettem. Megvártam, hogy a gombócok feljöjjenek a víz tetejére, még 2-3 percig hagytam õket a zubogó vízben, aztán szûrõlapáttal átszedtem mindet a pirított morzsára és alaposan megforgattam õket. Kevés fahéjas porcukorral megszórtam.
A facebookon itt találtok meg.
Pirított gombás krémsajtos lepény
Héjában sült krumpli kakukkfüves, pirított gombával és krémsajttal
Erdei gombás paprikás krumpli
Póréhagymás köles kakukkfüves pirított gombával
Old school krumplis gombóc sárgabarackkal, ez fõtt ma. Sikerült elegánsan egész adagnyi tésztát begyúrnom hármónkra, naná, hogy sok volt. De annyira, hogy vacsorára is jutott belõle, krémsajtos kakukkfüves nudlikat csináltam kevés szerecsendióval. Az már csak a kifõzéskor ugrott be, hogy eredetileg fahéjat is tettem a tésztába, amikor a sárgabarackos gombócokat csináltam. Sebaj, szeretünk veszélyesen élni. Fõleg, hogy ó krumpli már nem volt, csak új, így dupla volt a kockázat, hogy szétfolyik a gombóctészta vagy sem.
Hozzávalók (kb. 20 db közepes gombóchoz):
a tésztához:
1 kg ó krumpli (ha nincs, akkor több liszt kell majd)
25 ? 35 dkg liszt (a krumpli lisztességétõl függõen)
1 ek. búzadara
2 ek. zsír (olaj is jó)
1 nagy tojás
nagy csipet só
1 tk. õrölt fahéj
a töltelékhez:
20 db kisebb sárgabarack
20 mokkáskanálnyi nádcukor
õrölt fahéj
A krumplikat megmostam, majd egy fazékban, hideg vízben feltettem fõni. Héjában. Amíg a krumpli fõtt, megmostam, kettévágtam és kimagoztam a sárgabarackokat. Kimértem a lisztbõl 25 dekát.
Amikor a krumpli megfõtt, hagytam kihûlni. Megpucoltam és krumplinyomóval áttörtem. Hozzáadtam 25 dkg lisztet, a búzadarát, az olajat és a sót, összekevertem, majd beleütöttem az egész tojást és gyúrni kezdtem. Ragadt. De nagyon. Úgyhogy elkezdtem hozzáadni még lisztet. Itt már nem méricskéltem, csak apránként, 1-1 maréknyi lisztet szórtam a keverékhez. Idõvel szépen összeállt a tészta. Már nem ragadt a kezemhez. Lisztezett pulton gyúrtam még, majd fél centi vékonyan kinyújtottam és nagyjából 8×8 centis kockákra vágtam. Közben ez nagy fazékban vizet kezdtem forralni, egy nagy serpenyõben pedig 2 ek. zsírral pirítani kezdtem a morzsát. Sok morzsát.
Amíg a víz felforrt, megcsináltam a gombócokat. Fél sárgabarackot a tésztakockára tettem, közepébe 1 mokkás kanál cukrot, aztán megszórtam fahéjjal, rátettem a másik fél sárgabarackot is. Az összes tésztakockát kiraktam a fahéjas, cukros barackkal. Gombócot csináltam belõlük: a tésztakockák sarkait kézzel összefogtam, jól lezártam és gombócot formáztam belõlük. Forrásban lévõ vízbe tettem. Megvártam, hogy a gombócok feljöjjenek a víz tetejére, még 2-3 percig hagytam õket a zubogó vízben, aztán szûrõlapáttal átszedtem mindet a pirított morzsára és alaposan megforgattam õket. Kevés fahéjas porcukorral megszórtam.
A facebookon itt találtok meg.
Innen is szemezgethettek
Pirított gombás krémsajtos lepény
Héjában sült krumpli kakukkfüves, pirított gombával és krémsajttal
Erdei gombás paprikás krumpli
Póréhagymás köles kakukkfüves pirított gombával