Sárgabaracklekvár citrommal
sponsored links
Beköszöntött a sárgabarack-szezon. :) Az egyik legnagyobb kedvencem ebbõl a gyümölcsbõl a sárgabaracklekvár, méghozzá citrommal. Imádom! :D Most úgy készítettem, ahogy Anyu és az õ Anyukája, Messze-mama is készítette egykor. ? Így hát ez is egy igazi családi recept. Ebben a lekvárban az a legjobb, hogy ki lehet vadászni belõle a citromkarikákat. Ezt a tevékenységet már kicsinek tökéletesítettük, s ahogy a felbontott üveg kikerült az asztalra, mi pillanatok alatt "citromtalanítottuk". Mi tagadás, én azt sem bánnám, ha az egész csak barackban fõtt citromkarikákból állna. :) Süteménybe, palacsintába, vajas kenyérrel, vagy kaláccsal nagyon finom. Néhány napja Anyuéktól hoztunk egy kevés sárgabarackot. Mi tagadás, elõször valamiféle süteményt terveztem belõle és hogy a maradékot majd eleszegetjük, de olyan régen fõztem már igazi baracklekvárt, hogy nem tudtam neki ellenállni. :) Pontos mennyiségeket nem írok, mert az arány a lényeg, no meg az elkészítés. ;)
Hozzávalók:
sárgabarack
40-45 dkg cukor/ 1 kg tisztított gyümölcshús (a barack fajtájától és ízléstõl függõen)
2 kisebb (lehetõleg bio) citrom / 1 kg tisztított gyümölcshús
- A barackot több vízben, alaposan megmossuk.
- Egy nagy fazékban vizet forralunk, majd kisebb adagonként -amennyi gyümölcs egy rétegben kényelmesen elfér a fazékban- néhány perc alatt elõfõzzük a barackot. Keményebb baracknál ez akár 5 perc is lehet.
- Kicsit hûlni hagyjuk, majd héjától és magjától megfosztjuk.
- A gyümölcshúst kisebb darabokra vágjuk. Egy részét átpasszírozhatjuk -paradicsompasszírozón-, de ez a lépés kihagyható, mert kitartó fõzéssel és ha jó érett a gyümölcs, amúgy sem lesz darabos a lekvár. :)
- Az elõkészített gyümölcshúst lemérjük, nagy fazékba, vagy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a szükséges mennyiségû cukrot és közepes lángon elkezdjük fõzni a lekvárt. Gyakran kevergessük, különben hajlamos leragadni.
- Mikor elérte a kívánt állagot (én kicsit több, mint 1 órát fõztem) - ez is ízléstõl függ, ki hígabban, ki sûrûbben szereti-, hozzáadjuk a megmosott, 3-4 mm-es karikákra vágott citromot. Ezután már óvatosan kevergessük, nehogy szétnyomkodjuk a citromkarikákat.
- További ~10 perc fõzés után a lekvárt tiszta, száraz, csírátlanított üvegekbe szedjük. Ügyeljünk arra, hogy ha lehet, minden üvegbe egyformán kerüljön citromkarika is. :)
- Az üvegeket celofánnal és/vagy tiszta, sérülésmentes fedõvel lezárjuk. Ha kész vagyunk, mehetnek pihenni 2 napot a száraz dunsztba, majd felkerülhetnek a kamrapolcra. :)
Tipp: A cukor mennyisége elsõ olvasatra soknak tûnhet, de a citrom miatt egy kicsivel több kell bele. Természetesen kevesebb cukorral is készíthetjük, a lényeg, hogy menet közben kóstolgassuk -persze csak nagyon óvatosan-, így saját ízlésünknek megfelelõen édesíthetjük. :)