Sárgabarack örvényes vaníliafagyi - Alíz kisbabájának köszöntése
sponsored links
A Virtuális Babaköszöntõ, angolul ?baby shower? fõleg Amerikában létezõ néhány éves hagyomány. Általában családi vagy baráti körben rendezik meg, egy születendõ vagy már megszületett gyermek köszöntésére.
Családonként változó, hogy a gyermek születése elõtt nagy hassal, pocakosan ünneplik meg a kisgyermek érkezését, vagy a megszületés után. Az azonban minden családnál egyforma, hogy az ünnepséget egybekötik finom ételek, sütemények, italok elfogyasztásával. A hagyomány nem teljesen ismeretlen nálunk, Magyarországon sem, hiszen évtizedekkel ezelõtt még létezett az a bizonyos ?komatál?, amit a leendõ Keresztszülõk vittek az újdonsült Édesanyának. A komatálban erõt, egészséget adó ételek lapultak, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy az Anyuka tejtermelése fokozódjon, és a kisbaba minél több tejet kapjon, minél gyorsabban fejlõdjön. A komatál tartalmát mindig az ajándékozók kóstolták meg elõször, jelezve hogy semmi ártalmas nem került bele. Másrészt ezzel is tehermentesítették az Anyukát, hiszen egy csecsemõ mellett a mindennapi fõzés bizony embert próbáló feladat, különösen ha a kisbabának van már esetleg egy-két nagyobb testvére?
Eddig két alkalommal köszöntöttünk kismamákat, amelyeket itt és itt olvashattok. - Itt épp engem is köszöntöttek a Lányok, ezért tudom, milyen jól tud esni. - Ezúttal Selectfood Alíznak született kislánya, Helena. Alíz blogja a Selectfood blog , amelyen sok különleges receptet, étterem ajánlót olvashattok, de nagy a kedvencem Alíz ehetõ virágokról készült bejegyzése is. Alíz elvégzett egy sajtkészítõ tanfolyamot is, és mivel saját kecskéi vannak, isteni kecskesajtokat is készít. Gondolom most egy ideig anyai teendõi fogják lekötni és kevesebb energiája marad a blogra, de mindig érdemes benézni hozzá, mert sok különlegességet tartogat.
Anikónak pedig köszönet a szervezésért!
" Te vagy akinek életet adtam,
És Te vagy akitõl életet kaptam,
Te vagy, akiért érdemes az élet,
És ha küzdenem kell, akkor sem félek
Angyalok serege vigyázza utad,
Ha biztonság kell karom megnyugtat,
A világnál jobban szeretlek Téged,
Életem értelme benned Napról napra újra éled!"
Hozzávalók:
500 g mascarpone
2 dl hideg tejszín
100 g porcukor
1 rúd vanília
8-10 szem barack
100 g cukor
A hideg tejszínt kemény habbá verem a porcukor felével. A krémsajthoz adom a vanília kikapart magjait és a maradék porcukrot, simára keverem. A krémbe forgatom a tejszínhabot. A fagyigépre bízom 30 percre az alapot. (Fagyigép hiányában mûanyag dobozban fagyaszóba is tehetjük a krémet. Keverjük át 30 percenként botmixerrel a kívánt állag eléréséig.) A barackokat kimagozom, nagyjából összetöröm, elkeverem a cukorral és a vanília héjával egy kis lábasban.10 perc alatt összefõzöm lekvárrá. (Szezonon ívül helyettesíthetjük baracklekvárral.)
A kész fagyit dobozba szedem, közé kanalazom a lekvárt, örvényeket húzok a kanál nyelével. Rövid idõre fagyasztóba teszem tálalásig.