Sárgabarack tarte mandulakrémmel
sponsored links
A családunknak vagy egy parasztháza egy kis faluban. Anyáék még a boldog 80-as években vették a telket, amin a parasztház áll. A házikót fáradságos munkával, hosszú éveken át csinosítgatták. Nevelõapám lelkiismeretesen járt ki minden hétvégén a faluba, és megóvta, javította a ház állagát, ill. nagy gonddal és szeretettel mûvelte a kertet, amiben sokféle zöldség és gyümölcs termett. Anya szorgosan készítette a lekvárokat, befõtteket, a fölösleget pedig eladták-elajándékozták. Ahogy telt az idõ, egyre több nyûggel járt számukra a kert gondozása, a házat pedig sosem használták arra, hogy ott pihenjenek nyaranta. Ezért úgy dönöttek, hogy lezárják életüknek ezt a részét, és túladnak a telken. Évekkel ezelõtt el is adták a szép paraszti bútorokat, de a ház egy darabig vevõre várt. Végül megtalálták a megfelelõ tulajdonosjelöltet, akivel Anyáék megegyeztek, hogy a termés fele a miénk, a másik felét pedig õ kapja meg. Ilyen módon utoljára örülhetünk a sárgabarcktermésnek.
A barack egy kis részébõl ezt a linzertortát készítettem - én így búcsúzom a régi háztól, aminek a kertjében imádott cicám is nyugszik.
Az én barackjaim elég érettek voltak, képtelenség volt úgy megfelezni a szemeket, hogy épek maradjanak. A süti így aztán nem éppen a szépsége miatt lesz emlékezetes.
Hozzávalók 24 cm-es piteformához
Tésztához:
16 dkg liszt
csipet só
7,5 dkg hideg vaj ...