Sárgabarack a köbön, avagy három féle sárgabarck lekvár
sponsored links
A legfinomabb lekvár a világon a sárgabarack lekvár. Szerintem. Persze vannak nagyon finomak más gyümölcsökbõl, de akkor is ez a legfinomabb. Úgy is nagyon szeretem, ha nem kap semmi extra ízesítést. Anyukám így készíti és tõle szoktam kapni jónéhány üveggel. Én most többféle ízesítést próbáltam ki és mind nagyon finom lett. 3 kg sárgabarackot vettem a piacon. Tudtam, hogy egyszerre ennyivel fogok tudni megbirkózni. Hámozás, magozás, befõzés, dunsztolás.
A vaníliával és vodkával való ízesítés adta magát, hiszen ezt kóstoltam Tündétõl, és biztos voltam benne, amint érik a sárgabarack ilyet fogok készíteni. A meggyel való párosítás pedig nagy kedvencem. A Brót pékségben szoktam néha venni ilyet, Susanne Daucher készíti. Bíztam benne, hogy amikor megjelenik a hazai sárgabarack, akkor lesz még meggy is. Az a hatalmas szemû, finom édes fajta.
A ribizlivel való párosítás hirtelen ötlet volt. Vettem 30 dkg ribizlit, mert szép volt. Pedig annyira nem szeretem, magában nem is tudtam volna elképzelni, de így barackkal zseniális párosítás. Icipici Grand Marnier likõrrel megbolondítottam. (remélem ezt a mondatot a férjem nem olvassa)
Az eljárás mindenhol ugyanaz. Gyümölcsöket megmossuk, elõkészítjük. A ribizlit szárától megszabadítjuk, majd átpasszírozzuk, a meggyet kimagozzuk, sárgabarackot néhány másodpercre forró vízbe dobjuk, majd kiszedjük a jeges vízbe. Lehúzzuk a héját (mert így sokkal finomabb a lekvár) és kimagozzuk. A gyümölcsökhöz mérjük a cukrot, meglocsoljuk a citrom levével, belekeverjük a dzsemfixet és ...