Sárga túró, a klasszikus
sponsored links
Igaz, hogy tipikus húsvéti étel, de az év más idõszakában is készíthetjük. Kaláccsal fogyasztva nagyon finom. Elkészíthetõ sós változatban is, ez esetben kevesebb cukor kell bele és picivel több só, aszalt gyümölcs helyett zöld fûszerekkel, aszalt paradicsommal vagy medvehagymával ízesítjük.
Sárga túró
Hozzávalók: 10 tojás, 1 liter tej, 3 evõkanál cukor, 10 dkg mazsola, csipetnyi só.
Elkészítése:
1. Elõkészítjük a hozzávalókat az asztalon.
2. A tojásokat egy tálba ütjük.
3. Alaposan, kézi habverõvel habosra kavarjuk.
4. A tejet felforraljuk, majd belekeverjük az elõzetesen gyengén felvert tojásokat. Ezután belerakjuk a cukrot, a sót és a mazsolát.
5. Ezután folyamatosan kevergetve addig fõzzük (ez felvesz egy kis idõt, én elég sokáig kavartam), amíg a tojás megszilárdul, túrós állaga lesz és kicsapódik a víz belõle.
6. Ezután egy darab gézt egy szûrõbe rakunk, és beleöntjük a masszát, lecsepegtetjük valamennyire a levét.
7. Miután kicsepegett összekötjük jó szorosan.
8. Fellógatjuk egy edény fölé. Hagyjuk lecsöpögni egy éjszakát.
9. Másnap kicsomagoljuk a gézbõl és tálra helyezzük.
10. Tálaláskor felszeleteljük és húsvét reggelén kaláccsal elfogyasztjuk.