Sárga gévagomba-brassói medvehagymás, podagrafüves, hideg, tejfölös mártogatóval

2018-04-25

sponsored links

Amikor a sárga gévagomba és tavaszi  vad levélzöldségek találkoznak az egy nagyon ideális állapot. A sárga gévagombáért vannak, akik megõrülnek (magamra mutogatás), van, aki nem kedveli. Nincs gombaíze, és épp emiatt a húshoz hasonlóan használható. Brassói-szerûen elkészítve is is jól megállta a helyét. 

 Elkészítés:

A burgonyát kockára vágtam, és ugyanannyi sárga gévagombát is felkockáztam. Akkor jó állagú a sárga géva, ha a kés úgy szalad a gomba húsában, mint a vajban. Ha nem így van, akkor öreg a gomba.

A burgonyát pár gerezd apróra vágott fokhagymával, megsózva, kevés, 1-2 kanálnyi mangalicazsírban, egy jó vastag aljú kerámiaserpenyõben, fedõ alatt pecsenyeburgonyaszerûre pirítottam (víz nem kell alá, saját gõzében puhul és sül). Néha a fedõ levétele nélkül megráztam, hogy átforduljanak a burgonyakockák a másik oldalukra, és ott is piruljanak. Addig kell pirítani, míg belül megpuhulnak, kívül viszont ropogósra sülnek, néhol jól megpirulnak a krumpli kockák. Amikor elkészült, akkor külön, ugyanígy sütöttem meg kívül ropogósra a sárga géva kockákat is. Mikor már jól rásültek az ízek, akkor visszatettem mellé a sült krumplikockákat és 1-2 gerezd  frissen reszelt fokhagymával kiegészítve, frissítettem a fokhagymás ízt és összemelegítettem az egészet. 

A mártogató hidegen készült hozzá. Nagyon szeretem, gyakran készítem,szezonális levélzöldekkel, ha nincs medvehagyma, akkor pici fokhagymával, csalánnal, egyéb zölddel: Apróra vágtam nagyjából ugyanannyi medvehagymalevelet és podagrafüvet elég apróra, majd tejföllel és majonézzel, sóval, borssal szájízünknek megfelelõre kevertem. Van, aki picit édesebbre szereti, az egy kicsit édesítheti is. Nagyon finom, és a nyers levélzöldségekkel vitaminban is gazdag ez a mártogató.

Tálaláskor megszórtam az egészet apróra vágott levélzöldségekkel.



gévagomba az Erdõkóstolóblogon

Erdõkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,


Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2018/04/sarg...

sponsored links

Keres?s