Sárga barack dzsem - fõzés nélkül -

2011-07-28

sponsored links


Sárgabarackból,legyen az  dzsem vagy lekvár csak finom lehet ,de merem állítani, hogy a legfinomabb ezzel az eltevési módszerrel lesz.Az aromája 100 % -ig megmarad,a színe is világos lesz, állaga  a vastag mézhez hasonlít és teles tele van  barack darabokkal.Idõben ,kissé még vastagszik,de azért ne számítsunk lekvár sûrûségûre.Fél adagot készítettem (2,5 kg barackból ), ebbõl lett  8 db. 3,7 dl-es  üvegkanna,de a receptem 5 kg barackra van,úgy írom le.Pincében tárolom,ott télen nyáron 12,5 C fok van,soha nem romlott meg ,évek óta teszek el ezzel a módszerrel is dzsemet.Fontos,hogy a barack jó minõségû legyen,érett,de nem ütõdött.A számolási módszer ne riasszon el senkit , a lányommal már szórakoztunk rajta, még a férjem is föltétlen ki akarta venni a részét benne.

Hozzávalók: 5 kg  érett, hibátlan sárgabarack, 2,5 kg cukor, csapott teáskanál befõzési szalicil

A barackokat megmosom,forró vízbe  rakom,pontosan egy percig, kiveszem és hideg vízbe teszem.Onnan egyenként  a  héját lehúzom (szinte magától kicsúszik),magját kiveszem. A cukrot összekeverem a befõzési szalicilel,tiszta edény aljára szórok egy keveset,rá egy sor barackot és azonnal lecukrozom,hogy ne barnuljon meg.Mikor az egész barackot lerétegeztem, finom mozdulatokkal 100 x megkavarom, ezt 10-15 percenként megismétlem ,összesen 10 x , ez 1000 kavarást jelent.:) Persze, nem a pontos kavarási szám  tartja el a barackot,de a lényeg,hogy a cukor teljesen  elolvadjon . Sok barack ...

Folytats a blogon ... aledakonyhaja.blogspot.com/2011/07/sa...

sponsored links

Keres?s