Sáfrányos ? mustáros krumplifõzelék szárított paradicsommal
sponsored links
Az már biztos, hogy kísérletezni jó. Most is bejött. Édes pofa ez a krumpli, olyan simulékony. Könnyen összebarátkozott a sáfránnyal és a mustárral. Mondjuk efelõl nem voltak kétségeim, de az aszalt paradicsom kicsit meredek ötletnek tûnt. Aztán meg jól kiderült, hogy a bátor gondolat jó gondolat. Jó kis krumplifõzeléket (kicsit elõkelõbben burgonyafõzeléket) fõztem ki. A sáfránytól csuda színe lett, a mustártól és az aszalt paradicsomtól pedig üde, savanykás íze.
Külön elõnye az, hogy önnön magával sûrítettem, így csatolt lisztet nem tartalmaz, tehát nem csak nagyon finom, de nagyon gluténmentes is.
Elõkészítés: 5 perc
Fõzési idõ: kb. 25 perc
Hozzávalók (2 ? 3 fõre):
55 ? 60 dkg krumpli
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
0,5 l zöldségalaplé
2 ek. olívaolaj
só, frissen tekert bors
1 babérlevél
1 közepes csipet sáfrány
1 púpos ek. tejföl
1 púpos tk. mustár
4 ? 5 db napon szárított paradicsom
A vöröshagymát megpucoltam és finomra aprítottam. A krumplit megmostam, meghámoztam és kb. 1,5 x 1,5 centis kockákra vágtam. Vízben (hogy ne barnuljon meg) félretettem, amíg a hagymát megpároltam.
Egy kisebb fazekat felhevítettem, beleöntöttem az olívaolajat, majd a közepesnél kicsivel erõsebb lángon kb. 4 ? 5 perc alatt megpároltam rajta a hagymát. Kicsit sóztam, így hamarabb puhult. Idõnként megkevertem. Közben megpucoltam és nagyon finomra aprítottam a fokhagymát is.
Amikor a hagyma megpuhult, rádobtam a fokhagymát és alig 1 percig azt is megpároltam. Csak annyira, hogy éppen elindult az illata. Ekkor a fazékba tettem a felkockázott krumplit, kicsit erõsebbre vettem a lángot, és 4 -5 perc alatt kissé lepirítottam. Gyakran megkevertem. Ezután felöntöttem a zöldségalaplével, hozzáadtam a babérlevelet és a sáfrányt, enyhén sóztam, majd lefedve 15 ? 20 perc alatt puhára fõztem. Krumplitól függ a teljes fõzési idõ.
Ezalatt, a botmixer edényében, kikevertem a tejfölt a mustárral. Felaprítottam az aszalt paradicsomokat. Amikor a krumpli megpuhult, bõ 1 merõkanálnyit kivettem belõle és a mustáros tejfölhöz adtam. A levébõl is mertem a botmixer edényébe. Simára mixeltem, majd visszaöntöttem a fazékba, önmagával sûrítettem a fõzeléket. Egy kóstolás után még sóztam kicsit, tekertem bele borsot, majd hozzákevertem az aszalt paradicsomot is.
Isteni, laktató, ízes. És a legjobb az egészben, hogy piszok egyszerûen elkészül.
Facebook-on is megtaláltok.
Hébe-hóba gyúr ? petrezselymes tonhalas spagetti szárított paradicsommal
Rozmaringos sült édesburgonya fõzelék
Póréhagymás köles kakukkfüves pirított gombával
Zöldborsófõzelék pirított csirkemájjal
Külön elõnye az, hogy önnön magával sûrítettem, így csatolt lisztet nem tartalmaz, tehát nem csak nagyon finom, de nagyon gluténmentes is.
Elõkészítés: 5 perc
Fõzési idõ: kb. 25 perc
Hozzávalók (2 ? 3 fõre):
55 ? 60 dkg krumpli
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
0,5 l zöldségalaplé
2 ek. olívaolaj
só, frissen tekert bors
1 babérlevél
1 közepes csipet sáfrány
1 púpos ek. tejföl
1 púpos tk. mustár
4 ? 5 db napon szárított paradicsom
A vöröshagymát megpucoltam és finomra aprítottam. A krumplit megmostam, meghámoztam és kb. 1,5 x 1,5 centis kockákra vágtam. Vízben (hogy ne barnuljon meg) félretettem, amíg a hagymát megpároltam.
Egy kisebb fazekat felhevítettem, beleöntöttem az olívaolajat, majd a közepesnél kicsivel erõsebb lángon kb. 4 ? 5 perc alatt megpároltam rajta a hagymát. Kicsit sóztam, így hamarabb puhult. Idõnként megkevertem. Közben megpucoltam és nagyon finomra aprítottam a fokhagymát is.
Amikor a hagyma megpuhult, rádobtam a fokhagymát és alig 1 percig azt is megpároltam. Csak annyira, hogy éppen elindult az illata. Ekkor a fazékba tettem a felkockázott krumplit, kicsit erõsebbre vettem a lángot, és 4 -5 perc alatt kissé lepirítottam. Gyakran megkevertem. Ezután felöntöttem a zöldségalaplével, hozzáadtam a babérlevelet és a sáfrányt, enyhén sóztam, majd lefedve 15 ? 20 perc alatt puhára fõztem. Krumplitól függ a teljes fõzési idõ.
Ezalatt, a botmixer edényében, kikevertem a tejfölt a mustárral. Felaprítottam az aszalt paradicsomokat. Amikor a krumpli megpuhult, bõ 1 merõkanálnyit kivettem belõle és a mustáros tejfölhöz adtam. A levébõl is mertem a botmixer edényébe. Simára mixeltem, majd visszaöntöttem a fazékba, önmagával sûrítettem a fõzeléket. Egy kóstolás után még sóztam kicsit, tekertem bele borsot, majd hozzákevertem az aszalt paradicsomot is.
Isteni, laktató, ízes. És a legjobb az egészben, hogy piszok egyszerûen elkészül.
Facebook-on is megtaláltok.
Innen is szemezgethettek
Hébe-hóba gyúr ? petrezselymes tonhalas spagetti szárított paradicsommal
Rozmaringos sült édesburgonya fõzelék
Póréhagymás köles kakukkfüves pirított gombával
Zöldborsófõzelék pirított csirkemájjal