Sáfrányos garnélás rizottó
sponsored links
És egy újabb rizottó csoda csak most nem gombával készítettem, hanem elõfõzött garnéla rákkal és sáfránnyal.
A sáfrány a kelet aranya és a világ legdrágább fûszere mert 1 kg sáfrány fûszer elõállításához 150.000 db kis kerti krókusz virág bibéjére van szükség. Ha közel keleten utazom, mindig veszek belõle egy icipici zacskóval, úgyhogy mostanra már szép kis készletet sikerült felhalmoznom belõle. Egész eltérõ árakon sikerült beszereznem és az tapasztaltam, hogy azért az olcsóbban beszerzett sáfrányok nem is oldódnak olyan jól az ételben. Szerintem a nagyon sötét bordó iráninak van a legjobb minõsége.
A sáfrányt sok fõként rizses ételekhez használják a különbözõ nemzetek. Így például az irániak a népszerû rizses ételébe a piláfhoz adják , a spanyolok a paellába teszik, az észak olaszok pedig a rizottóba. Az indiaiak bizonyos currykben használják , sõt a franciák hallevesének, a bouillebaisse-nek is elõkelõ fûszere.
Hozzávalók
5 dkg vaj
30 dkg rizottó rizs (Arborio vagy Carnerolli)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 csipet sáfrány
30 dkg elõfõzött pucolt garnélarák ...