Sáfrányos búzakása

2017-06-29

sponsored links





II. Richárd (1377-1399) idejébõl származik Anglia legrégebbi szakácskönyve,  A fõzés formái (A Forme of Cury), amit  1390-ben a királyi udvar szakácsai állítottak össze. A kézírat kb. 200 eredeti középkori receptet tartalmaz és célja elsõsorban az volt, hogy versenyezzen az ugyanakkor írodott Le Viandier of Taillevent francia kézirattal.  A legtöbb recept az extravagáns királyi banketteken felszolgált ételeket elkészítését vázolja, különleges és az akkor idõkben ritka alapanyagokat és fûszereket is használva, mint pl. bálna-,fóka-, darú-, gém- vagy póling húst, olívaolaj, szerecsendió, kömény, gyömbér, bors, kardamom. Jellegzetes, az akkori kor ízlésére, hogy a fõételeket édesek voltak és sokjuk gyümölccsel készült.

Hozzávalók 4 személyre: 1 csésze bulgur(2 dl), 5 dl húsleves, 2 dl tejszín, 2 tojás sárgája, só, sáfrány, cukor.

Elkészítése: A bulgurt egy edénybe tesszük, rátöltjük a húslevest és lassú tûzön pörgõsre fõzzük. A tojássárgákat kikavarjuk a tejszínnel, rátöltjük a kására, hozzáadjunk kevés sáfrányt és állandó kavarással addig fõzzük, míg a levet felissza. Sóval és cukorral ízesítjük, sültek mellé tálaljuk. 


Megjegyzés: Az eredeti  recept tört tönkölybúzát ír, az ételt pedig vad  és bárányhúsok mellé ajánlja. 



Folytats a blogon ... aledakonyhaja.blogspot.com/2017/06/sa...

sponsored links

Keres?s