SÜTÕTÖKÖS NARANCSLEVÁR
sponsored links
Erre a gyönyörû narancssárga lekvárra még ránézni is jó, igy február környékén , mert a napsugaras idõket idézi fel bennünk.Nemcsak szineiben, az izében is nagyon kellemes, nem túl édes, finoman aromás és, hogy még egészséges is az már csak hab a tortán. Érdemes kipróbáni.
Hozzaávalók:
3 narancs
1 kg sütõtök
kb. 15 dkg xilit
1 kk vaniliáscukor
1 csomag zselésitõ befözõszer
1 csomag zselésitõ befözõszer
1 dl viz
Hogyan készitsük el:
A tököt meghámozva és magjait kikaparva felkockázzuk, és nagy lábosba tesszük. A narancs levét kinyomjuk, belsejét kis darabokra vágjuk, és levével együtt a tökhöz adjuk. A vízzel felöntjük és a forrástól számított 25 percig rotyogva fõzzük, közben a keletkezõ habot leszedjük. Fakanállal vagy botmixerrel pépesre keverjük. A zselésítõt 3 evõkanál xilittel összekeverjük, majd a tökhöz adjuk. Felforraljuk, és 3 percig kis lángon fõzzük. Folyamatosan keverve hozzáadjuk a maradék xilitet és a vaniliás cukrot. Ismét forraljuk 3 percig, majd a tûzrõl levéve tiszta befõttesüvegekbe töltjük. Lezárjuk, és jó meleg pokróc közé dugjuk ?aludni? egy éjszakára.. Csak kihûlés után rakjuk a végleges helyére.A receptben azért irtam körülbelüli mennyiséget a xilitre, mert nem akartam, hogy túl édes legyen. Mivel az izlések különbözõek, igy a xilit vagy cukor mennyisége izlésünk szerint növelhetõ.