SÜTÕTÖKÖS - MÁKOS NUDLI
sponsored links
sütõtökös-mákos nudli |
A lányom kitalálta, hogy nudlit szeretne enni, én pedig készítettem neki. Igaz, nem a szokványos módon, de nagyon klassz lett és ízlett is nekünk.
Volt itthon egy kisebb sütõtököm és azt gyorsan beleálmodtam.
Nem bonyolult, nem drága, érdemes tenni vele egy próbát, mert tényleg finom. Ami adott neki még egy kis különlegességet, hogy a cukordinnyébõl készült dzsembe tunkolgattuk, de a sárgabarack, vagy a szilva is tökéletesen megy hozzá.
A színe gyönyörû, még így is, hogy a végén teljes kiõrlésû lisztet adtam hozzá, mert elfogyott a sima. Azt írom le, ahogy én készítettem, de természetesen sima lisztbõl is tökéletes.
sütõtökös-mákos nudli belülrõl |
Hozzávalók
nudli
25 dkg sült sütõtök
65 dkg fõtt krumpli
15 dkg tönköly liszt/vagy sima
5 dkg búzadara
5 dkg teljes kiõrlésû tönköly liszt
1 t.k. só
sós víz a kifõzéshez
forgatás
20 dkg mák
10 dkg porcukor
tálaláshoz
porcukor
Elkészítés
A sütõtököt kettévágtam, kikapartam a magjait és 200 fokon megsütöttem, majd kikapartam a húsát.
A burgonyákat héjastul megfõztem, majd meghámoztam.
Egy nagy tálba tettem a krumplit, krumplitörõvel pürésítettem.
Hozzáadtam a sütõtököt, megsóztam és liszttel összedolgoztam.
Lisztezett felületre borítottam és hozzáadtam a darát is és tésztává gyúrtam.
Az 5 deka lisztet apránként szórtam hozzá.
Amikor szépen összeállt, egy hosszú hengerré alakítottam, majd felcsíkoztam, lisztezett felületen hosszúkásra sodortam (6 cm).
Lobogó, forró és sós vízben 2-3 perc alatt készre fõztem.
A darált mákot összekevertem porcukorral és ebben megforgattam a kifõtt nudlikat.
A tányér közepére kanalaztam a cukordinnye dzsemet és köré pakoltam a nudlikat, porcukorral meghintve tálaltam.
sütõtökös-mákos nudli |
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
Keress a Facebookon is