SÁRGABARACKOS ROLÁD
sponsored links
sárgabarackos rolád |
Ez megint nagyon a kedvemre való süti lett ?Nem is értem, hogy miért nem elterjedtebbek a sárgabarackos édességek. Folyton a sárgabarackos kevertet gyártom, vagyis csak gyártottam eddig, mert ez magasan viszi a pálmát.
Egy bakit ejtettem az elkészítésénél, kimaradt a zselatin fix a krémbõl-nem volt itthon. Így nem lett elég kemény a krém, ami miatt nem lett teljesen szabályos a tekercs, de ez aztán senkit sem érdeket, nagyon finom volt így is. Az, hogy nem lett annyira fotogén, mint szerettem volna, pedig nem érdekel - le kell szoknom a tökéletességre való törekvéseimrõl, mert semmi értelme.
Hozzávalók
tészta
4 tojás
4 e.k. cukor
1 e.k. kakaó
4 e.k. liszt
2 e.k. joghurt
2 e.k. étolaj
1 csipet só
1 k.k. fahéj
1 k.k. szódabikarbóna
krém
40 dkg kimagozott sárgabarack
10 dkg cukor
1/2 citrom leve
1 k.k. keményítõ
25 dkg mascarpone
2,5 dl habtejszín
1 cs. zselatin fix
díszítés
4-5 sárgabarack
mentalevelek
Elkészítés
Még mielõtt értetlenkedsz, hogy mi a fenének kell ennyi fölösleges dolog a piskótához- elmondom, azért mert így sokkal puhább és szaftosabb, mintha sima piskótát készítenék. Én így szeretem, de aki a hagyományos piskótához ragaszkodik, természetesen készítse a hagyományos módon, úgy is jó lesz.
A 4 egész tojást verd krémes habbá a cukorral. Eltart pár percig a folyamat, de így nem kell külön küzdeni a tojásokkal és a végeredményen sem változtat.
Akkor jó, amikor teljesen kifehéredik, eltûnik az összes nagy buborék a keverékbõl és csúcsot képez a habverõn.
A felvert tojáshoz keverd az étolajat és a joghurtot.
A lisztet vegyítsd a kakaóval, fahéjjal sóval és szódabikarbónával, majd dolgozd a tojásos keverékhez.
Egy lapos tepsit bélelj ki sütõpapírral és terítsd rá a krémet. Egy spatulával egyengesd el, ütögesd a pulthoz, hogy egyenletes legyen, majd told a 170 fokra elõmelegített, légkeveréses sütõbe 6-7 percre. Akkor kész, ha fényes a teteje és rugalmas tapintásra.
Borítsd egy konyharuhára, húzd le róla a sütõpapírt és tekerd fel a konyharuha segítségével, így hûtsd ki.
Borítsd egy konyharuhára, húzd le róla a sütõpapírt és tekerd fel a konyharuha segítségével, így hûtsd ki.
A sárgabarackokat kockázd fel, hintsd meg cukorral, facsard rá a citromlevet és fõzd össze. Ne sokáig, csak pár percig. A keményítõt keverd el 1 kanálka vízzel és add a barackhoz. Forrald össze, hagyd egyet rottyanni és el is készült.
Az 1/4 részét tedd félre.
A mascarponét borítsd egy tálba, keverd simára.
A tejszínt verd kemény habbá 1 csomag zselatin fix segítségével, vagy használj cukrászhabot, akkor nem kell hozzá más adalék.
A krémsajtot keverd el a kihûlt sárgabarackkal, majd a kemény tejszínhabbal.
Tekerd ki a tekercset.
A hozzád közel esõ oldalát 1-2 centi vastagon kend meg a félretett barackfõzettel. Majd a krémet terítsd el az egész felületen. Egy kis krémet hagyj a külsejére is.
Óvatosan tekerd fel a roládot, helyezd egy tálcára, majd vond be a maradék krémmel.
Sárgabarackkal és mentalevelekkel díszítsd fel, majd pár órát tartsd a hûtõben, hogy összeérjenek az ízek.
Jó étvágyat hozzá ?
Az 1/4 részét tedd félre.
A mascarponét borítsd egy tálba, keverd simára.
A tejszínt verd kemény habbá 1 csomag zselatin fix segítségével, vagy használj cukrászhabot, akkor nem kell hozzá más adalék.
A krémsajtot keverd el a kihûlt sárgabarackkal, majd a kemény tejszínhabbal.
Tekerd ki a tekercset.
A hozzád közel esõ oldalát 1-2 centi vastagon kend meg a félretett barackfõzettel. Majd a krémet terítsd el az egész felületen. Egy kis krémet hagyj a külsejére is.
Óvatosan tekerd fel a roládot, helyezd egy tálcára, majd vond be a maradék krémmel.
Sárgabarackkal és mentalevelekkel díszítsd fel, majd pár órát tartsd a hûtõben, hogy összeérjenek az ízek.
Jó étvágyat hozzá ?
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog