Szõlõs-diós rétes
sponsored links
Igaz, a szõlõ most nem éppen szezonális, ez inkább egy õszi sütemény, szüret idején is könnyen, gyorsan elkészíthetõ.
Szõlõ hiányában készíthetjük meggyel, almával, körtével is.
Hozzávalók:
- 4 réteslap
- 80 dkg szõlõ
- 10 dkg zabpelyhes keksz
- 10 dkg dió
- 10 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 5 evõkanál sötétbarna nádcukor
- 1 teáskanál rumaroma
- 2 tojás
- negyed teáskanálnyi õrölt fahéj
- porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
- A kekszet meg a diót robotgép késes aprítójával felaprítjuk, vagy ledaráljuk.
- Hozzáadjuk a citromhéjat, a fahéjat, meg a rumaromát, és összekavarjuk.
- A szõlõt megmossuk, és a kekszes-diós morzsához kavarjuk. A nagyobb szõlõszemeket félbevágjuk.
- Elektromos habverõvel az egész tojásokat kb 5 perc alatt habosra verjük, amíg a massza kifehéredik, és sûrû lesz. A cukrot beleszórjuk, és tovább verjük, amíg jól elkeveredik.
- Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütõpapírral, és ráterítünk egy réteslapot. Megkenjük olvasztott vajjal.
- Beborítjuk a második réteslappal, és ezt is megkenjük vajjal. Következik a harmadik lap, vajjal megkenve, végül pedig rásimítjuk az utolsó réteslapot is.
- A szõlõs morzsát óvatosan a tojáshoz kavarjuk.
- A tölteléket a réteslap egyik felére halmozzuk.
- Ráhajtjuk az üresen maradt tésztát, a széleit pedig alaposan összenyomkodjuk, hogy ne follyon ki. a tetejét megkenjük a maradék olvasztott vajjal, és 200 fokos sütõben szép pirosra sütjük.
Megj: Nagyobb négyzetekre vágva, porcukorral megszórva tálaljuk. Langyosan a legfinomabb!