Szõlõs-diós rétes

2014-03-17

sponsored links


Igaz, a szõlõ most nem éppen szezonális, ez inkább egy õszi sütemény, szüret idején is könnyen, gyorsan elkészíthetõ.
Szõlõ hiányában készíthetjük meggyel, almával, körtével is.

Hozzávalók:

  • 4 réteslap
  • 80 dkg szõlõ
  • 10 dkg zabpelyhes keksz
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 evõkanál sötétbarna nádcukor
  • 1 teáskanál rumaroma
  • 2 tojás
  • negyed teáskanálnyi õrölt fahéj
  • porcukor a szóráshoz

    Elkészítése:

    1. A kekszet meg a diót robotgép késes aprítójával felaprítjuk, vagy ledaráljuk.
    2. Hozzáadjuk a citromhéjat, a fahéjat, meg a rumaromát, és összekavarjuk.
    3. A szõlõt megmossuk, és a kekszes-diós morzsához kavarjuk. A nagyobb szõlõszemeket félbevágjuk.
    4. Elektromos habverõvel az egész tojásokat kb 5 perc alatt habosra verjük, amíg a massza kifehéredik, és sûrû lesz. A cukrot beleszórjuk, és tovább verjük, amíg jól elkeveredik.
    5. Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütõpapírral, és ráterítünk egy réteslapot. Megkenjük olvasztott vajjal.
    6. Beborítjuk a második réteslappal, és ezt is megkenjük vajjal. Következik a harmadik lap, vajjal megkenve, végül pedig rásimítjuk az utolsó réteslapot is.
    7. A szõlõs morzsát óvatosan a tojáshoz kavarjuk.
    8. A tölteléket a réteslap egyik felére halmozzuk.
    9. Ráhajtjuk az üresen maradt tésztát, a széleit pedig alaposan összenyomkodjuk, hogy ne follyon ki. a tetejét megkenjük a maradék olvasztott vajjal, és 200 fokos sütõben szép pirosra sütjük.
    Megj: Nagyobb négyzetekre vágva, porcukorral megszórva tálaljuk. Langyosan a legfinomabb!

    Folytats a blogon ... gergelyne.blogspot.com/2014/03/szolos...

    sponsored links

    Keres?s