Szõlõfejes tészta
sponsored links
A szõlõfejes tészta Siklós környékén ismert egyedi mintázatú tészta, amelynek formázásához a tormareszelõ felületét használják. A tésztán keletkezõ domborulatok a szõlõszemekre, szõlõfürtre (fejre) emlékeztetnek, innét ered az elnevezése. Sós vízben kifõzve, tejföllel elkeverve pörköltökhöz készítették, de szüretkor került a hosszú lével készített paprikásba is.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 tojás, 1-1,5 dl víz, 1 kávéskanál só
Eldolgozzuk a tojásokat vízzel és sóval. Hozzáadjuk a lisztet, majd jól kidolgozott lágy tésztává gyúrjuk. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk és 1,5-2 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkokat kockákra daraboljuk, ezt követõen mintázzuk a ...