Szójaszelet dubary módra brokkolival

2014-05-28

sponsored links

dubary szója.jpg

Azon ritka alkalmak egyike volt, hogy szóját használtam, amikor elkészítettem ezt a dubary-utánzatot. Már máskor is készítettem Dubary módra szójaszeleteket, de nem rendszeresen. Bizonyára búzahússal is készíthetõ, még nem próbáltam. Utoljára karácsony-szilveszter környékén ettünk szóját. Szerintem simán belefér 4-5 hónaponként egy szójás étel az étrendünkbe. Amúgy másoknak sem ajánlom a rendszeres fogyasztását. Pajzsmirigy rendellenes mûködésével szenvedõknek semmiképpen sem javasolt szóját fogyasztani. Ellenben - engem is meglepett - vannak olyan betegségek, ahol viszont ajánlják az étrendbe gyakrabban beépíteni. Mi nagy ritkán fogyasztunk. Igazán egyedi ételt készítettem belõle az alábbi recept alapján:

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 csomag szójaszelet
  • 1 kisebb brokkoli vagy karfiol
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 7 dl növényi tej
  • 5 dkg kókuszzsír
  • liszt
  • ételízesítõ (házi)
  • 2-3 ek sörélesztõ pehely
  • kurkuma
  • szerecsendió

 

Elkészítés:

A szójaszeleteket ételízesítõvel és egy - két összezúzott fokhagymagerezddel megszórjuk, felforralt vízzel leforrázzuk és lefedve legalább fél órát állni hagyjuk. Közben a brokkolit vagy karfiolt rózsáira szedjük, és egy lábosba tesszük egy kevés sóval megszórva vízen megpároljuk. Roppanósan puhára, semmiképpen se szétfõve jó.

Közben elkészítjük a besamel mártást mondhatni vegán módra az alábbiak szerint: Kb. 5 dkg kókuszzsírt megolvasztunk, apránként hozzákeverjük a lisztet és hideg növényi tejjel (pl. dobozos szójatej) folyamatosan felöntjük, miközben habverõvel keverjük, így nem lesz csomós. Mikor már rotyog, 2-3 evõkanálnyi sörélesztõpelyhet és egy kicsi kurkumát is hozzáadunk. (A kurkumától szép sárgás színe lesz, a sörélesztõ pedig sajtos ízhatást kelt.) Addig keverjük a nem túl nagy lángon, míg sûrû, puding állagú nem lesz. Kevés só és szerecsendió még emeli az ízét.

 A megpuhult szójaszeletekbõl a vizet kinyomkodjuk, egy sütõpapíros tepsire fektetjük õket, majd a sütõben megpirítjuk a szeletek egyik oldalát. Pirulás után megfordítjuk õket és a megpirult oldalukra rakjuk a brokkolit vagy karfiolt. Mindegyikre besamel mártást kanalazunk. Visszatesszük a sütõbe és megsütjük - enyhén barnás színûre. Általában rizibizit vagy krumplipürét fogyasztanak hozzá. Rizibizit kicsit átalakítottam. A párolt brokkoli szárát daraboltam a rizshez, valamint egy kevés uborkát és kukoricaszemeket. Mostanában nagyon kedvelem az uborkát rizzsel. 

  • Dubary szójaszeletek tálalva.
  • Az egyik oldalát megpirítjuk a szeleteknek, majd megfordítjuk, hogy erre halmozzuk a brokkolit/karfiolt és a besamelt.
  • Besamel mártás sûrûre fõzve.
  • A megpirult szójaszeleteken a brokkolik.
  • Besamellel leöntve, sütés elõtt.
  • Tálalva.
  • Most is megenném.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... vegalife.blog.hu/2014/05/28/szojaszel...

sponsored links

Keres?s