Szójaszelet dubary módra brokkolival
sponsored links
Azon ritka alkalmak egyike volt, hogy szóját használtam, amikor elkészítettem ezt a dubary-utánzatot. Már máskor is készítettem Dubary módra szójaszeleteket, de nem rendszeresen. Bizonyára búzahússal is készíthetõ, még nem próbáltam. Utoljára karácsony-szilveszter környékén ettünk szóját. Szerintem simán belefér 4-5 hónaponként egy szójás étel az étrendünkbe. Amúgy másoknak sem ajánlom a rendszeres fogyasztását. Pajzsmirigy rendellenes mûködésével szenvedõknek semmiképpen sem javasolt szóját fogyasztani. Ellenben - engem is meglepett - vannak olyan betegségek, ahol viszont ajánlják az étrendbe gyakrabban beépíteni. Mi nagy ritkán fogyasztunk. Igazán egyedi ételt készítettem belõle az alábbi recept alapján:
A recept:
Hozzávalók:
- 1 csomag szójaszelet
- 1 kisebb brokkoli vagy karfiol
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 7 dl növényi tej
- 5 dkg kókuszzsír
- liszt
- ételízesítõ (házi)
- só
- 2-3 ek sörélesztõ pehely
- kurkuma
- szerecsendió
Elkészítés:
A szójaszeleteket ételízesítõvel és egy - két összezúzott fokhagymagerezddel megszórjuk, felforralt vízzel leforrázzuk és lefedve legalább fél órát állni hagyjuk. Közben a brokkolit vagy karfiolt rózsáira szedjük, és egy lábosba tesszük egy kevés sóval megszórva vízen megpároljuk. Roppanósan puhára, semmiképpen se szétfõve jó.
Közben elkészítjük a besamel mártást mondhatni vegán módra az alábbiak szerint: Kb. 5 dkg kókuszzsírt megolvasztunk, apránként hozzákeverjük a lisztet és hideg növényi tejjel (pl. dobozos szójatej) folyamatosan felöntjük, miközben habverõvel keverjük, így nem lesz csomós. Mikor már rotyog, 2-3 evõkanálnyi sörélesztõpelyhet és egy kicsi kurkumát is hozzáadunk. (A kurkumától szép sárgás színe lesz, a sörélesztõ pedig sajtos ízhatást kelt.) Addig keverjük a nem túl nagy lángon, míg sûrû, puding állagú nem lesz. Kevés só és szerecsendió még emeli az ízét.
A megpuhult szójaszeletekbõl a vizet kinyomkodjuk, egy sütõpapíros tepsire fektetjük õket, majd a sütõben megpirítjuk a szeletek egyik oldalát. Pirulás után megfordítjuk õket és a megpirult oldalukra rakjuk a brokkolit vagy karfiolt. Mindegyikre besamel mártást kanalazunk. Visszatesszük a sütõbe és megsütjük - enyhén barnás színûre. Általában rizibizit vagy krumplipürét fogyasztanak hozzá. Rizibizit kicsit átalakítottam. A párolt brokkoli szárát daraboltam a rizshez, valamint egy kevés uborkát és kukoricaszemeket. Mostanában nagyon kedvelem az uborkát rizzsel.