Szójajoghurt
sponsored links
Valószínûleg nem én vagyok az egyetlen, akit felháborít a szójatej és egyéb származékainak arcátlanul magas ára (pedig könnyebb otthon babot tartani, mint tehenet- ez nem verseny...?) és különleges táplálkozási célú élelmiszer -ként való kezelése. Egyéni vélemény, hogy szerintem a környezet számára kímélõbb, és az embernek is sokkal hasznosabb anyag, mint a kihipózott, újrazsírozott, hiperhormonizált és ultrakiherélt tej ami a háború óta nem tudja levetkõzni az egészségesség látszatát. Nem mondom, ha talán egészséges, boldog tehenektõl kapnánk az egészséges és feldolgozatlan levüket, hasznos lehetne, de így csak egy híg ipari lötty, aminek még mindig bedõlnek.
Valószínûleg ezért is vagyok rá érzékeny. Az izolált tejsavófehérjére, tejfehérjére, tejcukorra nem produkáltam gondot- mégis a tejtermékek jó része kikészít, ennek oka nagy valószínûséggel valami bocibaci vagy csak simán az, ahogy fel van dolgozva.
Úgyhogy marad nekem a szója, vagy az idõszakosan, kísérleti jelleggel kipróbált néhány tejtermék- furcsa módon némelyikkel nincs gond, másokkal öt perc alatt kiderül hogy van. Fura.
Na mindegy. Szóval szójajoghurt. Király.
SZÓJAJOGHURT
- kicsivel kevesebb szójatej, mint amekkora termoszunk van. Minél zsírosabb, annál jobb.
- élóflórás joghurt vagy szójajoghurt vagy joghurtoltó
A szójatejet negyvenfokosra melegítettem, és belekevertem két evõkanál sparos natúr joghurtot, de persze mást is lehet, meg van oltó is, azt természetesen a saját alkalmazási szabályai szerint tessék használni. Ezt egy ikeás, egyliteres termoszba öntöttem. Egy éjszakát állt, majd reggel kiráztam az üvegbõl. Szépen ...