Szójababos zöldségsaláta tárkonyos szósszal
sponsored links
Szeretem a hüvelyeseket. És persze, szeretek kipróbálni újdonságokat, különlegességeket. A szójabab, valljuk be, nem elterjedt alapanyag az erdélyi háztartásokban (és gondolom, a magyarországiakban sem), esetleg a vegetáriánus családok asztalán, ha elõfordul. No, de az egyik nagyáruházban lehet jó minõségû, akár bio ilyesmiket is venni, ezért, ahányszor ott járok, mindig veszek egy kicsi ezt-azt: pl. vöröslencsét, csicseriborsót, vagy éppen szójababot. Nem most készítem elõször, a nyáron is kipróbáltam, akkor valamilyen kenyérre kenhetõ krém készült belõle, de mivel tópartra vittük, és nagyon ízlett mindenkinek, hamar elfogyott, tehát nem futotta belõle fotóra. Most csak egyszerûen megfõztem (még szinte oda is égettem :P), és egy amúgyis tartalmas salátát dúsítottam vele. A férjem szósz nélkül kérte, nekem szósszal ízlett jobban. Ki-ki kedve szerint készítheti.:)
Amúgy a szójabab nagyon érdekesen mûködik . Szárazon gömbölyded alakú, akárcsak a borsó, az ázás és fõzés során azonban teljesen babbá alakul : színe enyhén kivilágosodik, az alakja pedig hosszúkásra nyúlik. Íze nagyon finom, édeskés, másabb, mint a többi hüvelyeseké. Mint általában a hántolatlan hüvelyesek, ezt is jó beáztatni fõzés elõtt, illetve ha van valakinek kisméretû kuktája, inkább abban fõzze, különben elég hosszas, kb. 2 óra a fõzési ideje.
Szójababos zöldségsaláta tárkonyos joghurtmártással
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg krumpli, 20 dkg szójabab, 30 dkg brokkoli (ez most mélyhûtött volt), 2 nagy ...