Szívsüti

2014-02-28

sponsored links


Láttam, kép alapján megtetszett, megsütöttem.
Nagyjából ez a  Bálint napi szívsüti rövid története :)
Hogy a szabászati maradék ne a tányér szélén tologatott fél falatként végezze, a szíreo kekszhez használt krémbõl kevertem még egy adagot, s ezzel a vaníliás-mascarpones-fehércsokis krémmel befoltoztam a lyukas szíveket.
Így egy szuszra két sütit tálaltam.
Sikerük volt :)


A szívsüti tésztája az eddig jól bevált szilvalekváros tészta. Most annyit változtattam rajta, hogy a lisztet lecseréltem graham lisztre, emiatt a lekvár, sütõpor és vaj arányát kicsit megemeltem.
A piros tésztánál picit csaltam, mert a házi eperlekvártól nem lett elég piros, ezért egy kis Wilton festékkel segítettem rajta (fehér lisztbõl sütve erõteljesebb piros lesz a tészta). A kakaós tészta is eperlekváros, de a lisztbõl egy kanálnyit cukrozatlan kakaóporral váltottam ki.
Két adag tésztát sütöttem, egy pirosat és egy kakaósat.
Mivel csak darabos eperlekvárt tettem el, mielõtt a tésztához kevertem volna elõször botmixerrel pürésítettem, majd szitán áttörtem. Ezt nem muszáj, de így sikerült kikerülni az apró epermagokat.
A tészta összeállítása nem bonyolult, bár mikor fényképeztem, jól jött volna még egy-két plusz kéz :)
A süti sûrû, de nem fojtós, a lekvártól nagyon kellemes "szaftos". Tény, nem egy pihekönnyû piskóta - a fehér liszttel sült szilvalekváros tészta sem leheletkönnyû -, inkább harapható és laktató, mindezek mellett roppantul finom.

Néhány éve ezt az ódát rittyentettem a szilvalekváros torta tésztája kapcsán:
Ez a torta olyan, mint a fõnix madár ... amint érzi, hogy földi ideje végéhez közeledik (értsd, tálalják), lángra lobban s hamvába hal (azaz elfogy az utolsó morzsáig), üres tányérokat, tele pocakokat, jóllakottan s kissé szomorkásan mosolygó embereket hagyva maga után, kik csodálkozva kérdik, hova lett ama tünemény, ami egy perce még teljes pompájában díszelgett a tortatálon ... s a torta, amint újabb földi ciklusa közeledik, csodák csodája újraszületik, mindig más és más ízben, így örvendeztetve a finomságra, ínyencségre vágyakozó embereket.
Ez a torta olyan, mint a kábítószer. Az ember gyanútlanul megkóstolja, elõbb csak egy villányit, aztán egy újabb falat s még egy, s már a második szeletnél tart ... nocsak, már sül az újabb torta ... sõt, már a második is ... Aki egyszer megkóstolta, elveszett ember ... nincs megállás, idõrõl idõre felbukkan a konyhában, az étkezõ asztalon, a tányérunkon, hogy boldogságos s igen rövid pályafutását a pocakunkban végezze be :)
Nos, a fentiek helytállóak a szívsüti tésztájára is, akár krémmel, akár krém nélkül :)


Szívsüti

hozzávalók (2 adag tészta)

2*  3 tojás
2*  10 dkg cukor
2*  1 ek vaníliás cukor
2*  10 dkg puha margarin
2*  20 dkg graham liszt
2*  1 cs + 1kk sütõpor
2*  7 bõ ek eperlekvár
>> a kakaós tésztához 1 ek liszt helyett 1 ek kakaópor
>> a piros tésztához kevés ételszínezék (Wilton, kb egy késhegynyi)

Elõször a piros tésztát sütöm meg.
A sütõt 170 fokra állítom. Egy szögletes formát ( cm) kevéske margarinnal kikenek, vékonyan megszórom liszttel.
A cukrokat habosra keverem a lágy margarinal, majd egyenként eldolgozom a tojásokkal.
A lisztet összeforgatom a sütpõporral, majd átszitálom, a végén a szûrõben maradt "liszt sûrûjét" az átszitált liszthez szórom. A másodjára kevert kakaós tésztához itt keverem a liszthez a cukrozatlan kakaóport.
A cukros-tojásos masszához kanalanként adagolom a sütõporos lisztet, minden kanálnyit alaposan elkeverek, végül az eperlekvárt és a piros színezõt is a tésztába dolgozom. Legutolsó lépésként a magas fokozatra állított mixerrel keverem a tésztát 2-3 percig, szépen levegõsödik.
A jól kikevert tésztát a kikent-megszórt formába kanalzom, a tetejét elsimítom, az oldalakra kicsit felhúzkodom a masszát.
Elõmelegített sütõben nagyjából 25 percig sütöm (tûpróba).
A kész tésztát néhány percig a formában pihentetem, majd rácsra borítom és teljesen kihûtöm.


Tipp: A piros tésztát csak akkor lehet szépen szeletelni, kivágni, ha teljesen (a belseje is) lehûlt. Környezeti hõmérséklettõl függõen ez 2-3 órát is igényelhet.

Amikor a piros tészta teljesen kihûlt, felszeletelem. Egy-egy szeletet olyan vastagra vágok, amilyen mély a szív alakú süti kiszúró formám. A szeletekbõl egy-egy szív alakot szúrok ki. Mivel konkrét terveim voltak a lyukasan maradt piros szeletekkel, a szíveket a szeletek közepébõl szúrtam ki.
Mikor a kiszúrással megvagyok, összeállítom a kakaós tésztát, ugyanúgy, mint a pirosat, csak a liszthez szitálok 1 ek cukrozatlan kakaóport és kimarad a piros ételfesték.


Újra kikenem és liszttel kiszórom a sütõformát.
Belekanalazok annyit a kakaós tésztából, hogy az alját ujjnyira elfedje.
Csúccsal lefele és szorosan egymáshoz illesztve, a barna tésztába állítom a piros szíveket. Kell legyen annyi, hogy hosszában teljesen kitöltse a formát.


Egyik kezemmel a sort tartva, a szívek köré kanalazom a kakaós tésztát, úgy, hogy a végén teljesen elfedje a szíveket.


170 fokra elõmelegített sütõbe tolom és nagyjából 25 perc alatt készre sütöm (tûpróba), ha a teteje nagyon pirulna, sütõpapírral/alufóliával letakarom.


A kész sütit néhány percig a formában pihentetem, majd rácsra borítva teljesen kihûtöm.
Tálalás elõtt - kívánság szerint - meg lehet szórni porcukorral, esetleg, non plus ultra :), olvasztott csokival bevonni a tetejét.

Jó étvágyat !


Folytats a blogon ... garffyka.blogspot.com/2014/02/szivsut...

sponsored links

Keres?s