Szívsüti 2 - fehércsoki-mascarpone krémes
sponsored links
Még Bálint napra készítettem a nagysikerû szívsütit eperlekváros és kakaós tésztából, és a piros szívecskék kiszúrása után ott maradtam egy tepsinyi, szépen szeletelt, középen szív-lyukas sütivel.
Úgy gondoltam, "snassz" lenne a lyukas szeleteket csa úgy, á la natúr asztalra tenni, ezért egy kis morfondírozás után megtöltöttem a szíreo kekszhez használt fehércsokis-mascarpones krémmel.
Soha rosszabbat :)
Fehércsokis-mascarpones szívsüti
hozzávalók - tészta
egy tepsi eperlekváros süti, középen kilyukasztva :)
3 tojás
10 dkg cukor
1 ek vaníliás cukor
10 dkg puha margarin
20 dkg graham liszt
1 cs + 1kk sütõpor
7 bõ ek eperlekvár
kívánság szerint kevés ételszínezék (Wilton, piros, kb egy késhegynyi)
hozzávalók - töltelék/krém
15 dkg fehércsoki
20 dkg mascarpone
1 rúd vanília (a magok belõle)
2 dkg vaj
2 ek porcukor
A sütõt 170 fokra állítom. Egy szögletes formát ( cm) kevéske margarinnal kikenek, vékonyan megszórom liszttel.
A cukrokat habosra keverem a lágy margarinal, majd egyenként eldolgozom a tojásokkal.
A lisztet összeforgatom a sütpõporral, majd átszitálom, a végén a szûrõben maradt "liszt sûrûjét" az átszitált liszthez szórom.A cukros-tojásos masszához kanalanként adagolom a sütõporos lisztet, minden kanálnyit alaposan elkeverek, végül az eperlekvárt és a piros színezõt is a tésztába dolgozom. Legutolsó lépésként a magas fokozatra állított mixerrel keverem a tésztát 2-3 percig, szépen levegõsödik.
A jól kikevert tésztát a kikent-megszórt formába kanalazom, a tetejét elsimítom, az oldalakra kicsit felhúzkodom a masszát.
Elõmelegített sütõben nagyjából 25 percig sütöm (tûpróba).
A kész tésztát néhány percig a formában pihentetem, majd rácsra borítom és teljesen kihûtöm.
Miután a süti teljesen kihûlt, nagyjából centi vastag (lehet vékonyabb is, ahogy tetszik :) szeletekre vágom, a szeletek közepébõl kiszúrok 1-1 szív formát.
A lyukas szeleteket egy sütõpapírral bélelt tálcára rakosgatom. Nem kell feltétlenül tálca, lényeg, hogy teljesen lapos és hûtõ-kompatibilis legyen.
Tipp: Természetesen lehet más formát is kiszúrni, illetve nem muszáj kiszúrkálni a szeletek közepét, nálam adta magát a forma és a kiszúrás, lévén a piros tészta elsõsorban a szívsüti "töltelékének" készült.
A fehércsokit vízfürdõn megolvasztom, közben idõnként megkeverem, nehogy az alja lesüljön. Lehet mikróban is olvasztani, kinek melyik esik jobban kézre.
Amíg a csoki olvad, a mascarponet, a vajat, egy vanília rúd kikapart magjait és a porcukrot kikeverem.
A megolvadt fehércsokit simára keverem, ezzel kicsit temperálom is (azaz visszahûtöm), majd a mascarpone krémhez csorgatom és kézimixerrel néhány perc alatt egynemûvé dolgozom (nem szabad túlkevereni, mert a fehércsoki hajlamos kicsapódni).
A krémet habzsába teszem (vagy kiskanállal adagolom) és a lyukas sütiszeletek közepét megtöltöm. Azért kellett sütõpapír a hûtõ kompatibilis tálca és a süti közé, hogy a fehércsokis-mascarpones krém ne tapadjon a tálcához, amíg a finomság hûtõzik.
A megtöltött tésztaszeleteket lazán letakarom és fél-óra hosszat hûtõhidegre teszem, hogy a krém kicsit megdermedjen.
Ha nem lyukasztom a sütit, akkor két szeletet töltök meg krémmel, amolyan "süti szendvics" módra :)
Tálalom és bezsebelem a dícséreteket :)
Jó étvágyat !