Szívecske minitorta ? kezdõtõl a haladóig
sponsored links
Ahogy felcsaptam a laptopom, hogy megírjam ezt a bejegyzést, belépett a szobába a pasim, és megkérdezte, hogy megeheti-e a narancsot a konyhaasztalról, vagy az még kell valamihez? Hát ez a szerelem! Tudja a drágám, hogy elõbb fotózunk, aztán eszünk. Nem dobjuk ki az összegyûjtött, elsõre feleslegesnek tûnõ szalvétákat. Nincsenek egyforma tányéraink, mindegyik másmilyen. Mert én blogolok. És õ segít, amikor csak tud (fotós, fõvilágosító, szerkesztõ), és velem örül az én kis apróságaimnak! Figyelünk egymásra, támogatjuk egymást, sokat beszélgetünk, nevetünk és persze szeretjük egymást! Nem csak február 14-én, mert azzal elég nehezen húznánk ki a maradék 364 napot, de mégiscsak itt van ez a Valentin nap! Ha pedig most nem is készítjük el a csodás kis szívecskéket, bármikor máskor is meglephetjük vele szeretteinket, biztos, hogy senki nem utasítja vissza! (Aki igen, azzal miért álltunk szóba bármikor is?!)
Itt most 2 in 1 produkció lesz, azaz egyfélébõl csinálunk kétfélét, gondolva az idõhiányosokra, vagy kezdõbb konyhatündérekre, meg azokra is, akik valami nagggyon szépet szeretnének alkotni!
Egy csudafinom kókuszos piskótát csinálunk alapnak, aztán ezt tudjuk variálni kedvünkre!
Hozzávalók a piskótához (egy gáztepsihez):
6 tojás
12 dkg kristálycukor
6 ek. hideg víz
10 dkg liszt
3 ek. kókuszreszelék
Hagyományos vizes piskótát csinálunk, egy kis kókuszreszelékkel turbózva. Elõször a fehérjét verjük fel a cukor felével, és félretesszük. A 6 sárgáját habosra keverjük a cukor másik felével, majd hozzáadjuk a vizet, végül a lisztet és a kókuszreszeléket. Kicsit ragacsosabb masszánk lesz a szokásosnál, mert több benne a szárazanyag. A piskótatésztát egy sütõpapírral bélelt gáztepsire öntjük (vastagabb piskótarészeket szeretnénk, akkor kisebb tepsit használjunk), és 160 fokon 15 perc alatt megsütjük.
Két óra múlva itt a pasim, és még fel sem öltöztem ? avagy kezdõ konyhatündéreknek
egy kókuszos piskótalap
eperlekvár
porcukor
Idõszûkében vagyunk, de azért kéne valami édesség a vacsi / randi végére. Na ne ilyenkor kezdjünk bele olyan receptekbe, amit még sosem csináltunk, vagy amit a gyakorlottaknak is egy napra saccolnak elkészíteni. Egy piskóta simán megvan, és a híresztelésekkel ellentétben kezdõk is bátran belevághatnak. Fél óra telt el és már kivettük a sütõbõl a piskótát. Amíg hûl, rohanás tusolni, hajatmosni..vagy hát ne legyenek hiú ábrándjaink, a hajmosás nem fog beleférni a 2 órába. A kihûlt piskótalapot óvatosan lehúzzuk a sütõpapírról, és egy szaggatóval kis szívecskéket vágunk belõle. Ha nincs ilyen kiszúrónk, akkor rajzoljunk egy szívet, és egy éles késsel vágjuk körbe a sütin. A tetjére kerülõ laphoz az egyik szívecske közepébõl vágjunk ki egy kisebb szívet. Aztán már semmi más dolgunk nincs, mint egy finom házi eperlekvárral (jó, persze lehet bolti, de akkor húzzunk valami nagyon csini fehérnemût, senki nem fog a lekvár származásával foglalkozni :p ) összeragasztjuk a két piskótát, és meghintjük porcukorral. Számításaim szerint még maradt 45 percünk sminkelni, felöltözni, és elfogadható állapotba hozni a lakást! Hajrá, lávizindíer!
A pasim csak este jön, a vacsi már a sütõben, lakás kitakarítva, itt az egész nap sütni ? avagy überspíler vagyok, 2 óra alatt is lenyomom a díszítést
Nem mondom, hogy ez a verzió hûûûdenagyon bonyolult, vagy nehéz, mert nem az. Inkább csak idõigényesebb, pepecselõs. De szerintem megéri. Olyan szépségesek!
A piskótát a fentiek szerint megsütjük, és szívecskéket vágunk a kihûlt sütibõl. Ebben a verzióban már inkább helytálló a minitorta megfogalmazás, hiszen a lapok között van krém, sõt a tetején is, ráadásul díszítve! Tiszta torta formája van! A kókuszos piskótához én a pár napja elkészült citromkrémet választottam tölteléknek, mert szerintem nagyon jól passzolnak. Ha nincs a hûtõben készen, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen elég gyorsan elkészíthetõ, és ha már egy kicsit kihûlt, kenhetjük is a tortalapokat.
A díszítéshez, a torta tetejére egy fehércsokis mascarponekrémet álmodtam meg, mert a citrom-kókusz párost már csak ez tudja még inkább a fellegekbe emelni.
250 gr mascarpone
2 dkg vaj
2 ek. porcukor
1 ek. igazi vaníliával ízesített cukor (vagy egy vaníliarúd magjai)
5 dkg fehércsoki
És most az ombre-díszítés:
A fehércsokit vízgõz fölött megolvasztjuk, félretessszük arra a 2 perce, amíg elõször a vajat felhabosítjuk a porcukorral egy kézimixer segítségével, aztán ehhez adjuk a mascarponet. Végül jöhet a fehércsoki. Nagyon fontos, hogy a vaj és a mascarpone is szobahõmérsékletû legyen, mert csak így tudnak szépen, selymesen elkeveredni. Ha nem stimmel a hõmérséklet, akkor kicsapódik a krém, apró kis szemcsék lesznek benne. Persze ilyenkor sincs tragédia, elõfordul ez (Ez majd legyen egy másik poszt témája, nem akarom a szerelmes napot a gyûlölködõ, utálkozó sztorikkal elrontani, amikor a konyhában szentségeltem, mert nem jött össze a krém. Khmmm.). Hát, mitadisten, velem most is ez történt. Vízgõz fölé tettem a tálat, amiben összekevertem, és egy kézi habverõvel folyamatosan (!) kevergettem, amíg gyönyörû állagú nem lett. Minden elkezd kicsit olvadni a cuccban, és úgy már össze tudnak simulni. Picit hagyjuk hûlni, hogy a díszítéshez jó legyen az állaga. Jöhet a habzsák, a színezõ. Elõször a felsõ sort csináltam meg ( 22-es habzsákcsõ), aztán a habzsákból visszanyomtam a megmaradt krémet a tálba, és a színezõvel (Wilton, gélállagút használtam ? ebbõl fogpiszkáló segítségével adagoltam az árnyalatokat) egy leheletnyi árnyalatot keverek. Újra habzsákba töltöm, és jöhet a következõ két sor. Ez így folytatódik, amíg be nem borítottuk a szívet. Én eldobható, nylon habzsákot használtam, és nemes egyszerûséggel, amikor a tálba nyomtam a visszamaradt krémet, jó alaposan kinyomtam, így nem kellett minden színezés után új habzsákot használnom. Amikor egy újabb színt töltünk a habzsákba, az elsõ nyomás mindig a tálba menjen vissza, ne a mûvünkre, mert abban még lehetnek nyomok az elõzõ árnyalatból. Hûtõben tárolhatjuk, akár egy napig is, de tálalás elõtt egy órával tegyük ki a pultra, hogy a krém lágy legyen a tetején.
Most mondja valaki, hogy nem gyönyörûek! Eat, bake, love!
Mézeskalácsmuffin karácsonyi díszítéssel
Oreo-s brownie torta
Ricottás kosárka
Hófödte Oreo golyók
Itt most 2 in 1 produkció lesz, azaz egyfélébõl csinálunk kétfélét, gondolva az idõhiányosokra, vagy kezdõbb konyhatündérekre, meg azokra is, akik valami nagggyon szépet szeretnének alkotni!
Egy csudafinom kókuszos piskótát csinálunk alapnak, aztán ezt tudjuk variálni kedvünkre!
Hozzávalók a piskótához (egy gáztepsihez):
6 tojás
12 dkg kristálycukor
6 ek. hideg víz
10 dkg liszt
3 ek. kókuszreszelék
Hagyományos vizes piskótát csinálunk, egy kis kókuszreszelékkel turbózva. Elõször a fehérjét verjük fel a cukor felével, és félretesszük. A 6 sárgáját habosra keverjük a cukor másik felével, majd hozzáadjuk a vizet, végül a lisztet és a kókuszreszeléket. Kicsit ragacsosabb masszánk lesz a szokásosnál, mert több benne a szárazanyag. A piskótatésztát egy sütõpapírral bélelt gáztepsire öntjük (vastagabb piskótarészeket szeretnénk, akkor kisebb tepsit használjunk), és 160 fokon 15 perc alatt megsütjük.
Két óra múlva itt a pasim, és még fel sem öltöztem ? avagy kezdõ konyhatündéreknek
egy kókuszos piskótalap
eperlekvár
porcukor
Idõszûkében vagyunk, de azért kéne valami édesség a vacsi / randi végére. Na ne ilyenkor kezdjünk bele olyan receptekbe, amit még sosem csináltunk, vagy amit a gyakorlottaknak is egy napra saccolnak elkészíteni. Egy piskóta simán megvan, és a híresztelésekkel ellentétben kezdõk is bátran belevághatnak. Fél óra telt el és már kivettük a sütõbõl a piskótát. Amíg hûl, rohanás tusolni, hajatmosni..vagy hát ne legyenek hiú ábrándjaink, a hajmosás nem fog beleférni a 2 órába. A kihûlt piskótalapot óvatosan lehúzzuk a sütõpapírról, és egy szaggatóval kis szívecskéket vágunk belõle. Ha nincs ilyen kiszúrónk, akkor rajzoljunk egy szívet, és egy éles késsel vágjuk körbe a sütin. A tetjére kerülõ laphoz az egyik szívecske közepébõl vágjunk ki egy kisebb szívet. Aztán már semmi más dolgunk nincs, mint egy finom házi eperlekvárral (jó, persze lehet bolti, de akkor húzzunk valami nagyon csini fehérnemût, senki nem fog a lekvár származásával foglalkozni :p ) összeragasztjuk a két piskótát, és meghintjük porcukorral. Számításaim szerint még maradt 45 percünk sminkelni, felöltözni, és elfogadható állapotba hozni a lakást! Hajrá, lávizindíer!
A pasim csak este jön, a vacsi már a sütõben, lakás kitakarítva, itt az egész nap sütni ? avagy überspíler vagyok, 2 óra alatt is lenyomom a díszítést
Nem mondom, hogy ez a verzió hûûûdenagyon bonyolult, vagy nehéz, mert nem az. Inkább csak idõigényesebb, pepecselõs. De szerintem megéri. Olyan szépségesek!
A piskótát a fentiek szerint megsütjük, és szívecskéket vágunk a kihûlt sütibõl. Ebben a verzióban már inkább helytálló a minitorta megfogalmazás, hiszen a lapok között van krém, sõt a tetején is, ráadásul díszítve! Tiszta torta formája van! A kókuszos piskótához én a pár napja elkészült citromkrémet választottam tölteléknek, mert szerintem nagyon jól passzolnak. Ha nincs a hûtõben készen, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen elég gyorsan elkészíthetõ, és ha már egy kicsit kihûlt, kenhetjük is a tortalapokat.
A díszítéshez, a torta tetejére egy fehércsokis mascarponekrémet álmodtam meg, mert a citrom-kókusz párost már csak ez tudja még inkább a fellegekbe emelni.
250 gr mascarpone
2 dkg vaj
2 ek. porcukor
1 ek. igazi vaníliával ízesített cukor (vagy egy vaníliarúd magjai)
5 dkg fehércsoki
És most az ombre-díszítés:
A fehércsokit vízgõz fölött megolvasztjuk, félretessszük arra a 2 perce, amíg elõször a vajat felhabosítjuk a porcukorral egy kézimixer segítségével, aztán ehhez adjuk a mascarponet. Végül jöhet a fehércsoki. Nagyon fontos, hogy a vaj és a mascarpone is szobahõmérsékletû legyen, mert csak így tudnak szépen, selymesen elkeveredni. Ha nem stimmel a hõmérséklet, akkor kicsapódik a krém, apró kis szemcsék lesznek benne. Persze ilyenkor sincs tragédia, elõfordul ez (Ez majd legyen egy másik poszt témája, nem akarom a szerelmes napot a gyûlölködõ, utálkozó sztorikkal elrontani, amikor a konyhában szentségeltem, mert nem jött össze a krém. Khmmm.). Hát, mitadisten, velem most is ez történt. Vízgõz fölé tettem a tálat, amiben összekevertem, és egy kézi habverõvel folyamatosan (!) kevergettem, amíg gyönyörû állagú nem lett. Minden elkezd kicsit olvadni a cuccban, és úgy már össze tudnak simulni. Picit hagyjuk hûlni, hogy a díszítéshez jó legyen az állaga. Jöhet a habzsák, a színezõ. Elõször a felsõ sort csináltam meg ( 22-es habzsákcsõ), aztán a habzsákból visszanyomtam a megmaradt krémet a tálba, és a színezõvel (Wilton, gélállagút használtam ? ebbõl fogpiszkáló segítségével adagoltam az árnyalatokat) egy leheletnyi árnyalatot keverek. Újra habzsákba töltöm, és jöhet a következõ két sor. Ez így folytatódik, amíg be nem borítottuk a szívet. Én eldobható, nylon habzsákot használtam, és nemes egyszerûséggel, amikor a tálba nyomtam a visszamaradt krémet, jó alaposan kinyomtam, így nem kellett minden színezés után új habzsákot használnom. Amikor egy újabb színt töltünk a habzsákba, az elsõ nyomás mindig a tálba menjen vissza, ne a mûvünkre, mert abban még lehetnek nyomok az elõzõ árnyalatból. Hûtõben tárolhatjuk, akár egy napig is, de tálalás elõtt egy órával tegyük ki a pultra, hogy a krém lágy legyen a tetején.
Most mondja valaki, hogy nem gyönyörûek! Eat, bake, love!
Hasonló bejegyzések:
Mézeskalácsmuffin karácsonyi díszítéssel
Oreo-s brownie torta
Ricottás kosárka
Hófödte Oreo golyók