Szíve-nyelve leves
sponsored links
Ilyenkor május végén már általában sikerrel szoktam visszautasítani G. javaslatait, hogy fõzzünk töltött káposztát, babgulyást, vadas marhát. Harminc fokban könnyû azzal érvelni, hogy ezek téli ételek, most fõzzünk inkább valami frisset, zöldségeset. Ez a mostani hûvös tavasz inkább õt támogatja, ezért van még néhány kemény drog az étlapon. Ez a leves a helyi szakácskönyvben van benne. Disznóölés után fõzték, máskor nem volt hozzá alapanyag. Az egyik kollégám elevenítette föl pár éve valamilyen gasztronómiai versenyre, azzal a kis változtatással, hogy az eredetiben nem volt semmilyen levesbetét, csak a belsõség és a zöldség. Miklós túrógombócot fõzött bele, de én most házi csigatésztát választottam.
Szíve-nyelve leves (4 személyre bõven):
1 egész sertésszívet és 2 sertésnyelvet megmosunk, és enyhén sós hideg vízben feltesszük fõni. Adunk hozzá 1 fej vöröshagymát egészben, 2 gerezd fokhagymát, 8-10 szem egész borsot, 2 babérlevelet. Lassú tûzön két óráig fõzzük, és utána hagyjuk kihûlni. A szívrõl levágjuk a nagy ereket, a nyelvekrõl pedig lehámozzuk a nagyobb ízlelõbimbókat. Mindkét húst hosszúkás darabokra vágjuk, kb. 4 cm hosszú, 1 cm széles csíkokra. Pörköltalapot készítünk. 1 fej ...