Színes fonott kalács
sponsored links
Ez egy nagyon egyszerû, klasszikus kalácsrecept színesítve. Szó szerint.
A maglisztek fehérje- és ásványianyag-tartalma kiemelkedõ, így tápértékben is többet ad a kalácsunk. :-)
Hozzávalók:
2,5 dl tej
70 g cukor
25 g élesztõ
400 g + 25 g búzaliszt + szóráshoz
50 g vaj
2 tojás + kenéshez
csipet só
25 g mákliszt
25 g tökmagliszt
1, 5 dl tejet langyosra melegítettem, majd cukorral összekevertem és belemorzsoltam az élesztõt. Amikor felfutott, akkor hozzáadtam a 400 g liszthez. 50 g olvasztott vajat, 2 tojást, 1 dl tejet és egy csipet sót kevertem bele, majd az egészet fakanállal csomómentes, nokedli állagú tésztává kevertem. Géppel gyorsabb. :-)
A masszát 3 részre osztottam (kb. 280 g-os adagokra), majd az egyik kupachoz máklisztet, a másikhoz tökmaglisztet, a harmadikhoz pedig a maradék 25 g búzalisztet adtam és selymes tésztákat dagasztottam belõlük. Ahhoz, hogy ne foltosan legyen színes, nagyon sokáig kell gyúrni. Ha esetleg túl ragacsos a tészta (ez a lisztminõségtõl függhet), akkor búzalisztet érdemes még hozzá adni, de, ha türelmesen gyúrom, akkor nekem mindig kisimul. :-)
A három adagot külön edényekben kelesztettem 50-60 percig. A sütõt elõmelegítettem 170 fokra, légkeveréses funkcióra.
A három tésztából három rudat nyújtottam, majd összefontam õket. A fonatot még fél órát kelesztettem, majd felvert tojással lekentem, és 15 percre a sütõbe tettem.
Szépséges lett. :-)