Szénhidrátmentes csülkös káposzta húsgombóccal
sponsored links
Édes Párom újra kifejtette, hogy leginkább a négylábúak húsát szereti, abból is inkább a szaftosabb részeket. Ennek megfelelõen próbáltam a mai vacsorát megfõzni egy sertés hátsó csülökbõl, és sovány darált húsból. Nem tudom a savanyú káposzta mennyire illeszkedik a testkontrollba, de én most beillesztettem, ha oda illik, ha nem. Egyszerûen mint zöldséget vettem figyelembe.
Hozzávalók: 1 sovány, húsos sertés hátsó csülök (megkértem a hentest, hogy vágja ki a csontot belõle), 1 hatalmas fej hagyma, kevés olaj, 2 kg savanyú káposzta, kb. 6 fehér kanál csípõs fûszerpaprika, 6-7 dl víz.
A húsgombóchoz: 50 dkg 7 % (!!) zsírtartalmú sertés darált hús, 1 egész nyers tojás, 1 fehér kanál ételízesítõ és fél kávéskanálnyi só, 1 púpos kávéskanál fokhagyma granulátum, kevés õrölt kömény, õrölt bors, 1 fehér kanál csípõs fûszerpaprika alaposan összedolgozva, - 9 db gombóc lett belõle.
A kicsontozott sovány csülköt egyenletesen apró kockákra vágtam (kb. 2-2,5 cm), a kövér részeket leszedtem róla. A hagymát felaprítottam, a káposztából kinyomtam a levét, de nem mostam ki.
Egy nagy fazék aljára öntöttem egy kevés olajat, szórtam rá a hagymából, és rátettem a káposzta harmadát, a felkockázott csülök felét, megszórtam kb. 1,5-2 fehér kanál csípõs fûszerpaprikával, aztán az egészet jól elkevertem. Erre kerültek a húsgombócok, és megint egy fél maréknyi hagyma, majd a káposzta harmada, fûszerpaprika, jól elkeverve. Jöhetett rá a csülök másik fele, a maradék hagyma és káposzta, megint megszórva fûszerpaprikával, 1-2 löttyintésnyi olaj rá, és újabb elkeverés, majd a víz.
Aztán lefedve felforraltam, majd takarékon jó másfél órán át fõztem.
Kimaradt belõle a sûrítõ liszt és még az a kevés rizs is, amit egyébként a húsgombócba tenni szoktam, mégis finom lett, ezt mondta Apa és Legkisebbikem, meg az is, hogy kétszer szedtek belõle (még a húsgombócból is, pedig Legkisebbikem utálja a darálthúst.)
Ha kenyeret sem eszünk hozzá, akkor 4 óra várakozás biztosan elég lesz utána.