Székelykáposzta nem székely és nem káposzta?

2011-10-27

sponsored links


székelykáposzta vagy székelygulyás a magyar konyha sajátos étele. Nevével ellentétben nem székely eredetû, a hagyományos erdélyi konyha nem ismeri.
Az étel receptje Székely József vármegyei fõlevéltáros (1825-1895) nevéhez fûzõdik, aki Petõfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-fõzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petõfi legközelebb ugyanezt rendelte, és "Székely-káposzta" néven hivatkozott az ételre.
Innen: wikipédia
Még többet : Itt

Akárhogy is szól a történet a Székelykáposzta egyik kedvenc ételem! Kevés magyar étel fogamra való,de ez biztosan.Egyszerû,de nagyszerû.
Zsana,Heni nektek ajánlom!Süssetek,fõzzetek ott Szegeden!:)

Székelykáposzta

Hozzávalók: ...

Folytats a blogon ... krisztakonyhja.blogspot.com/2011/10/s...

sponsored links

Keres?s