Székelykáposzta
sponsored links
Elkezdõdött a tél és vele a káposztás ételek szezonja. Székelykáposzta nyitotta nálunk a sort, amit a szokásostól picit eltérõen készítek.
A székelykáposztának neve ellenére semmi köze az erdélyi székelyekhez, névadója Székely József vármegyei fõlevéltáros volt, aki 1846-ban egy kései órán tért be ebédelni a pesti Gránátos (ma Városháza) utcai egykori Komló-kert vendéglõbe.
Mivel már csak sertéspörkölt és savanyúkáposzta-fõzelék volt, kérésére együtt melegítették meg. Annyira ízlett neki, hogy baráti körében is népszerûvé tette a Székely módra készült káposztát, amit a fáma szerint Petõfi Sándor nevezett el székelykáposztának. (Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve, 1986. évi kiadás, 137. oldal)
Amikor megláttam a hentesnél ezeket a szinte ingyen adott (1 Pénz volt kilója) húsos csontokat vagy inkább csontos húsokat, rögtön tudtam, hogy székelykáposzta lesz belõlük az otthoni savanyú káposztával karöltve. Farokként árulták, de inkább gerinc melletti részek voltak (bár némelyiken tényleg rajta volt a farok is). A bõrös szalonnákat levágtam róluk, felkockázott abárolt szalonna lett belõle.
Hozzávalók
- 1 evõkanál sertészsír ...