Székelykáposzta
sponsored links
Nem éppen egy nyári étel, bár most éppen "tavasz" van, így belefér, hogy az ember kicsit több idõt töltsön el a konyhában. A disznóhús és a káposzta régi jó barátok, ebbõl a két hozzávalóból egyszerû, laktató, bár nem túlzottan "elegáns" ételeket lehet készíteni, de sokszor az egyszerûség többet ér a cicomázott, üres dolgoknál. A székelykáposzta is olyan étel, hogy ahány ház, annyi szokás. Különféle variációi vannak (toroskáposzta, hajdúkáposzta, lucskos káposzta), attól függõen, hogy melyik tájegységen készítik, milyen húsféleséget raknak bele (pl.: oldalas, dagadó, csülök) és milyen plusz dolgok kerülnek még bele (pl.: gersli). Az alaprecept tehát ízlésünknek megfelelõen variálható. Talán ettõl olyan változatos a magyar konyha, mindenki hozzáteheti a saját ízlését és nem tudja elrontani az "eredeti" receptet.
Hozzávalók:
40 dkg sertéshús (comb, lapocka, dagadó, oldalas, csülök, de akár vegyesen is)
80 dkg savanyú káposzta
2 nagy fej vöröshagyma ...