Százszorszép - éjszaka kelesztett csodatésztából

2014-04-16

sponsored links

Mónika Szászorszépe levett a lábamról. Az enyém meg sem közelíti az övét, majd nézzétek csak meg. Már a hosszú sziromláncok felszedése és a piteformába helyezése feladta a leckét, mivel ez volt a leghosszabb, a behelyezése katasztrofálisra sikeredett, közben rendesen röhögtem! :))) Nem volt mit igazgatnom rajta, fõleg a szirmokat nem, mert minden össze-vissza kuszálódott. A többi már könnyebben ment valamivel, mert jóval rövidebbeket nyújtottam. De mentségemre legyen szólva, hogy nem a hagyományos kelt tésztából készítettem (mert erre sajnos nincs idõm), hanem az esti kelesztésûbõl, ami teljesen más állagú mint a megszokott kalácstészták. Ez sokkal lágyabb zsírosabb és nem is kel úgy meg. Tehát aki olyan szépet szeretne mint Mónié az szánjon rá idõt és kövesse a receptjét. Egyszer majd azzal is elkészítem! :)
Azt viszont még hozzá teszem, hogy szerintem így is nagyon mutatósra sikeredett és irtó finom volt!


Hozzávalók a csodatésztához:
  • 250 g tejföl (kefir vagy joghurt is jó)
  • 2 tojás
  • 100 g olvasztott vaj
  • 1 kávéskanál só
  • 6 evõkanál cukor
  • 25 g friss élesztõ
  • fél kg liszt

  • kevéske olvasztott vaj
  • 1 tojássárga a kenéshez

Elkészítés:
  1. A tojásokat a cukorral, sóval kikeverjük majd a tejfölt és olvasztott vajat is hozzákeverjük. Mehet hozzá a liszt és az élesztõ, amivel min. 10 percig dagasztjuk, de legalább addig, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
  2. A tészta kicsit ragadós és lágy kell legyen úgyhogy a lisztet úgy adagoljuk. A tojások mérete miatt ez nem mindig egyforma.
  3. A bedagasztott tésztát egy kizsírozott mély tálba tesszük és letakarva aludni küldjük a hûtõbe.
  4. 3 óra múlva már lehet használni, de akár következõ nap este is megsüthetõ.
  5. Másnap reggel a hûtõbõl kivéve hagyjuk melegedni kb. fél órát, majd lisztezett felületen gyúrjuk át, és vegyük 6 részre.
  6. A piteformába (30 cm átmérõjû) vágjunk sütõpapírt.
  7. Az egyik tésztá nyújtsuk kör alakúra mint a piteforma. Kenjük meg olvasztott vajjal, amibe én porcukrot és vaníliaaromát kevertem.
  8. Mindegyik tésztát nyújtsunk keskeny hosszú alakúra és a fotón látható módon pizzavágóval vagdossuk be, majd a hosszabbik oldallal párhuzamosan hajtsuk ketté.
  9. Kezdjük el kívûlrõl körberakni a kerek tészta szélét és így haladunk majd a többi tésztával csigavonalban befelé. A szirmokat igazítsuk el, fordítsuk kifelé.
  10. Az utolsó tésztadarabból egy nagyobb diónyit szakítsunk le még a nyújtás elõtt, mert abból lesz a virág közepe.
  11. Kenjük le tojássárgával és a közepébe szórjunk mákot.
  12. Én hideg sütõben kezdtem a sütést 180-ra állítva a hõfokot, így nem kelesztettem külön.
  13. Ez nem egy hagyományos kelt tészta, hanem kicsit omlós zsíros jellegû.
  14. Ha valaki szeretné akkor hagyományos kelttésztából is elkészítheti ezt a kalácsot.

 
  Jó étvágyat!

Már elültettem 15 muskátlit, kezdõdhet a nyári virágözön. :)

A konyhaablakomban virágzik a korallvirág.

 Néha meglepem magam egy kis csokorral. :)

Folytats a blogon ... barbikonyhaja.blogspot.com/2014/04/sz...

sponsored links

Keres?s