Százszorszép (Bellis perennis) a konyhában
sponsored links
A százszorszép igen gyakori, jól felismerhetõ, apró, de bõven gyûjthetõ salátanövény, virága pedig ehetõ salátadísz. Mindenféle gyepben megtalálhatjuk. Kellemes ízû, nem, vagy csak kissé kesernyés, finom, vadzöldség.
Gyûjthetõ, ehetõ növényi részek: tõlevélrózsa virágzás elõtt, bimbók, virágok
Gyûjtés:szinte egész évben
Felhasználás:Nyersen és fõzve is ehetõ. Tavaszi, virág nélküli tõrózsái egyben kiszedve madársalátához hasonló salátaként ehetõk magukban vagy más zöldséggel keverve. Virágai tehetõk salátába, szendvicsre ehetõ dísznek. Érdekesség a bimbóiból kapri szerûen készíthetõ, sós savanyúság, a hamiskapri is.
Táplálkozási érték, hatások: Levelei és virágai is nyálkaanyagokat, keserûanyagokat tartalmaznak. Emésztésserkentõ, köhögéscsillapító és enyhe hashajtó hatásuk is ismert.