Szárzeller krémleves
sponsored links
A gumós zellert kevésbé, ellenben a halványított zellert nagyon bírom. Szerencsére idõnként kapható nálunk is, így ebbõl készítettem krémlevest a hétvégén a vendégeinknek - részemrõl napokig ellennék vele. :)
A zellerszárakat megmosom, a legbelsõ néhány, vékonyabb szárat félreteszem, a külsõ, vastagabb szárakat nagyobb darabokra vágom, majd 1-2 evõkanál vajon párolni kezdem. Közben a krumplit meghámozom, feldarabolom, és a zellerhez keverem. Felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi, kevés ételízesítõt adok hozzá, sót és borsot, esetleg egy kis chilipelyhet õrölök bele. Fedõ alatt puhára fõzöm.
Amikor a zöldségek megpuhulnak, botmixerrel pépesítem a levest, ezután annyi tejjel öntöm fel, amennyivel kellemesen krémes lesz - a hígítás opcionális: lehet hígabbra és lehet sûrûbbre is készíteni, kinek melyik szimpatikusabb. Ha szükséges, még ízesítem, majd addig fõzöm, amíg éppen felforr.
Levesbetétként a maradék zellerszárat apró csíkokra vágom, de lehet kenyérkockákat is pirítani bele, illetve most éppen diós kenyeret sütöttem és azt ettük frissen, langyosan hozzá, szerintem nagyon finom volt vele. :)
Hozzávalók: 1 angol/halványított zeller (kb. 500 g), 3 közepes-nagyobb ...