Szárnyaszúza-becsinált gombóccal
sponsored links
,, 500 g szárnyaszúza , 30 g vaj , 100 g leveszöldség , fél vöröshagyma, 50 g zsír, 50 g finomliszt, egy csirkehúsleves kocka vagy csirkehúslé, só petrezselyem.
A gombóchoz : 5 zsemlye, negyed liter tej, 2 evõkanál zsír, 2 tojás, só, 1 kiskanál õrölt majoránna, zsemlyemorzsa.
A zúzát alaposan megmossuk és megtisztítjuk, a kemény bõröket eltávolítjuk, majd megfõzzük.
Ezután a léhez adjuk a vajon megpirított zöldségeket és a hagymát, és a zúzával együtt az egészet puhára fõzzük. A zsírból és a lisztbõl rántást készítünk és némi lével felöntve alaposan átforraljuk. Végezetül csirkehúslével vagy kockával ízesítjük, és sót, valamint frissen vágott petrezselymet szórunk bele.
A zúzákat apró kockákra vagdossuk és átmelegítjük a szószban.
A gombócokhoz a zsemlyéket apró kockákra vágjuk, leöntjük szûk negyed liter forró tejjel, forró zsírral és megvárjuk, amíg megszívja magát. A kihûlt keverékhez hozzáadjuk a tojást a sót, a majoránnát, majd annyi zsemlyemorzsát, hogy nagyobb dió méretû gombócokat formálhassunk belõle. Széles fazékban felforralt vízben kifõzzük , és amikor a felszínre jönnek, egyet kihalászunk és felvágjuk, hogy meggyõzõdjünk a megfelelõ állagáról. Óvatosan, nehogy szétessenek, leszûrve egy tányérra helyezzük õket, hozzáadjuk a zúzát és leöntjük a mártással. "
A recept forrása: Václav Malovicky ,Svejk Útleíró Szakácskönyv
Így szól az eredeti recept a könyvben, ami nekem egy kicsit zavaros.
Zavarosan leírtnak találom a zúza elkészítési mód leírását, ezért leírom nektek hogy én hogyan is értelmeztem és készítettem el. A zsemlegombócok készítése teljesen követhetõ és nagyon finom.
. . . . és akkor lássuk én hogyan készítettem el :
Kacsa zúzát vásároltam, amit jól átmostam , megtisztítottam és csíkokra vágtam fel.
A zúzákat leves kockás vízben teljesen puhára fõztem, majd leszûrtem.
Vajon átfuttattam a finomra vágott hagymát és ezen megpirítottam ( 2-3 perc) a
leves zöldségeket amit elõtte széles csíkokra vágtam fel.
Ízlés szerint sóztam, borsoztam.
( leveszöldség: répa, karalábé, petrezselyem gyökér, zeller )
Felöntöttem annyi vízzel hogy bõven ellepje és majdnem puhára fõztem, ekkor beleraktam az elõzõleg megfõzött zúzákat is és teljesen puhára fõztem a zöldségeket.
Ha lefõtt volna a leve akkor itt öntsük még fel húslevessel, annyival hogy bõven ellepje a zöldségeket és a zúzánkat.
Egy másik lábasban, zsírt felolvasztottam hozzáadtam a lisztet és egy vékony rántást készítettem,egy kiskanál pirospaprikával kb 2 deci vízzel felöntöttem és hozzákevertem a zúzás zöldséges becsinálthoz, végül hozzá kevertem a finomra vágott petrezselyemzöldet.
A becsinált levének olyan állagúnak kell lennie, mint amikor vadast készítünk, kissé sûrû állagúnak, de nem mint a fõzeléknek!!!
Készen voltam a becsinálttal elkészítettem a gombócokat hozzá.
A gombócok leírását szépen lehet követni.
Fõzésénél elõször felforraltam a sós vizet, majd levettem kis lángra és ekkor raktam bele a gombócokat, de csak annyit amennyi elfér a lábasban, és puhára fõzetem õket.
Amikor megfõtt az elsõ adag gombócom kiszedtem a vízbõl egy kisebb szûrõ segítségével és a vizet újra forraltam és hasonló módon az elõbb leírtaknál kifõztem a többi gombócokat is.
Végül tálaltam. Érdemes kipróbálni mert nagyon különleges és finom.
Jó étvágyat !
További elkészített receptek a könyvbõl , ezen a linken találhatóak:))