Szárazbab fõzelék
sponsored links
"Egy jó fõzeléket lehet, hogy nehezebb elkészíteni, mint a Wellington bélszínt." - olvastam valahol. És milyen igaz! Talán ezért van az, hogy nem is gyakoroljuk a bélszín készítést (hiszen úgyis jól tudjuk ?), viszont a fõzelék, legyen az tök-, zöldborsó-, bab igen gyakran kerül az asztalra. A szárazbab nagy kedvenc. Akár levesnek, akár fõzeléknek, akár chillis babnak készítem. Legnagyobb meglepetésemre szárazbab fõzelék még nem szerepelt a blogon. Pótolom tehát a hiányosságot. (Chillis bab sem, ezt majd késõbb)
Hozzávalók:
2 dl tarkabab
1 hagyma kis kockára vágva
5 szem egész fekete bors
3-4 babérlevél
1 teáskanál só
1 teáskanál paprikás rántás
1 evõkanál tejföl
Elkészítés:
A babot elõzõ nap megmossuk, átválogatjuk, és beáztatjuk. Másnap a sóval, borssal, hagymával, babérlevéllel feltesszük fõni jó bõ vízben. Néha megkeverjük, majd amikor már puha a bab, berántjuk, és hozzákeverjük a tejfölt is. Itt sült tarjával ettük, de valójában magában is tápláló, mert sok benne a fehérje.
Nagyon könnyûnek tûnik, de több ponton el lehet rontani.
-ha nem válogatjuk át, akkor még apró kavics is belekerülhet.
-vagy gyomnövény magja, ami esetleg mérgezõ is lehet. Lencsénél hallottam hasonlót.
-a víz mennyisége is fontos, nehogy odaégjen vagy túl híg maradjon.
-a rántással még kell egy kicsit fõzni, de itt is érdemes az óvatosság, mert könnyen odakozmál.
Hozzávalók:
2 dl tarkabab
1 hagyma kis kockára vágva
5 szem egész fekete bors
3-4 babérlevél
1 teáskanál só
1 teáskanál paprikás rántás
1 evõkanál tejföl
Elkészítés:
A babot elõzõ nap megmossuk, átválogatjuk, és beáztatjuk. Másnap a sóval, borssal, hagymával, babérlevéllel feltesszük fõni jó bõ vízben. Néha megkeverjük, majd amikor már puha a bab, berántjuk, és hozzákeverjük a tejfölt is. Itt sült tarjával ettük, de valójában magában is tápláló, mert sok benne a fehérje.
Nagyon könnyûnek tûnik, de több ponton el lehet rontani.
-ha nem válogatjuk át, akkor még apró kavics is belekerülhet.
-vagy gyomnövény magja, ami esetleg mérgezõ is lehet. Lencsénél hallottam hasonlót.
-a víz mennyisége is fontos, nehogy odaégjen vagy túl híg maradjon.
-a rántással még kell egy kicsit fõzni, de itt is érdemes az óvatosság, mert könnyen odakozmál.