Szálkakérdés: Hortobágyi ponty - gépi irdalással, akár konyhakészre

2011-11-25

sponsored links


Ahogyan a Még több halat! Könyv és témaajánló bejegyzésemben elõre vetítettem, néhány részben a hortobágyi pontyot szeretném népszerûsíteni. Azt, hogy a téma mennyire aktuális az is alátámasztja, hogy az alábbi cikk, tanulmány egy neves gasztronómiai magazinnak készült, ahol ráharaptak a témaajánlatomra.

Igaz, végül a nyári duplaszámban a Balaton került az érintett téma kizárólagos fókuszába, illetve végül a novemberi - karácsonyi elõkészületeket is célzó - számból is kimaradt a hortobágyi hal. No, de sebaj, én az aktualitást kapott témának és a "megrendelésnek" is eleget tettem, így ebben az összefüggésben "szûz témát" tárhatok most olvasóim elé.

Természetesen személyesen kerestem fel a hortobágyi halgazdaságot, sokat beszélgettem az ott dolgozó emberekkel, vezetõkkel, illetve több száz oldalas szakmai leírást is kaptam, hogy közérthetõen és egyszerûen, viszont kimerítõen alkothassak véleményt, adjak tájékoztatást hortobágyi hal/ponty ügyben.

Az elsõdleges témaapropó a konyhakész állapotban is beszerezhetõ, irdalt pontyfilé volt, hiszen a pontyfogyasztást napjainkban a szálkakérdés árnyékolja be, részben. Másrészt, gyakran merül fel téves elképzelés a pocsolya ízû tavi halakkal kapcsolatban, de a hortobágyi ponty éppen nem az. Már, ha sikerül eredeti hortobágyi pontyot megvásárolnunk. Sokkal kisebb tételben kerül forgalomba eredeti hortobágyi ponty, mint amennyit hiszünk, ezt részben alátámasztja a tény, hogy a hortobágyi halgazdaság a jelenlegi kapacitás többszörösét teljesíteni is képes volna. Az külön hab a tortán, hogy friss, irdalt, konyhakész pontyfilé elõkészítésére és értékesítésére is rendelkezésre áll, ha megfelelõ igény volna mögötte.

Meggyõzõdésem, hogy a téma gyér ismerete pusztán az információ hiányából adódik, hiszen azt gondolom, hogy igény volna az olcsó, friss, ráadásul konyhakész magyar halra (is).

Rövid, de velõs tanulmányom összeállítását követõen néhány ételt is elkészítettem irdalt, hortobágyi pontyból, melyeket nagy örömmel mutatok majd be. Nagyszerû volt dolgozni a konyhakész, irdalt ponttyal, kreativitásra és nemes egyszerûségre sarkallt. Az elkészült ételek pedig gyors elfogyasztásukra!

Az irdalt hortobágyi pontyfilébõl készült haltepertõt már korábban bemutattam.

Ez úton is köszönöm a Hortobágyi Halgazdaság munkatárainak a kimerítõ és hasznos információkat, a kellemes ...


Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s