Szuvidált cigánypecsenye héjában sült burgonyákkal
sponsored links
Alapvetõen egy szerény ember vagyok, azonban azt kell mondanom, hogy most sikerült tökéletes ételt alkotnom. Na nem is nekem, hanem a technikának. Ez a technika a szuvid vagyis a sous vide, ami azt jelenti, hogy vákuum alatt, alacsony hõmérsékleten készül el a hús néhány óra alatt - amitõl iszonyú finom, szaftos és zamatos lesz a végeredmény. Magáról a vákuumozásról és a sous vide-rõl több YouTube videót is fogok készíteni, úgyhogy most csak ezzel az étellel fogok foglalkozni, a technológiára majd késõbb visszatérek.
Hozzávalók a páchoz:
- egy fél tarja
- 3-6 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 2-3 ek piros paprika
- 1/2 ek majoranna
- 2 ek étolaj
- mustár
- só és bors
A húsokat felszeletelem, de nem ám valami vékonykákra, hanem legalább hüvelyujj méretûekre. Nincs klopfolás, nem csinálunk velük semmit, csak sózzuk és borsozzuk õket. A többi összetevõt egy tálban összekeverjük, majd a húsokat alaposan megforgatjuk a pácban. Fél vagy egy napra a hûtõbe tesszük a húsokat, hadd járja át õket az íz és az aroma.
Másnap meghámozunk néhány kisebb vöröshagymát, szalonnát sütünk kakastaréj formában egy serpenyõben - majd vákuumozunk. A zacskóba beleteszünk egy-egy pácolt húst, megy rájuk egy-egy fél hagyma és szalonna taréj. Levegõt kiszívjuk, majd vagy visszatesszük a zacsikat a hûtõbe pihenni, vagy elkezdünk szuvidálni.
A hõfok 56,5 C, az idõ 4 óra. A három zacskót beállítjuk a vízbe, majd a négy óra eltelte után sokkoljuk õket, vagy már egybõl süthetjük is ki õket. Én két adag húst elteszek a srácoknak, egyet pedig máris serpenyõbe dobok. A zacskóban felgyülemlett szaftot egy másik serpenyõben besûrítem, közben burgonyákat elõfõzõk, majd lepirítok. Pörög a konyha, az illatok frenetikusak. Készül még két kakastaréj szalonnából, majd tálalunk és kóstolunk.
Én tíz percig a sokk hatása alatt vagyok. Nagyon sokszor próbálkoztam cigánypecsenyével éttermekben, kifõzdékben - de valahogy sohasem volt teljes a siker. Néha átsült, de rágós, néha félig nyers volt a tányéron a hús, amit felszolgáltak. És ez? Ez kívül gyönyörûen átsült, belül azonban szaftos, omlós - szinte olyan, mint egy steak.
Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról: