Sztirol torta

2014-06-04

sponsored links


A Sztirol torta a polisztirolt alkotó sztirol molekuláról kapta a nevét, s bár nevezhetném C8H8 tortának is :), a sztirol könnyebbnek tûnik :)
A céges "bulira" készült tortát 2*3 tojásos vaníliás piskótából sütöttem, a lapok közé tejszínhabbal dúsított, sok tojásos, marcipános krém került (a Mozart torta krémje). A hófehér fondanttal borított tortát egy hatalmas, cukormasszából formázott, sztirol molekula díszíti, a zsákból kiömlõ színtelen-fehér díszítõcukor pedig már a kész polisztirol.
A krémhez Moha Mozart tortájának krémjét használtam, de, mint az idei Anyák napi tortánál, most is marcipánnal és tejszínhabbal dúsítottam.
Visszajelzést még nem kaptam, így csak remélni tudom, hogy tetszett is, ízlett is a megrendelõnek. 


Sztirol torta

hozzávalók - tészta

piskóta 2*3 tojásból
szögletes sütõforma

hozzávalók - krém

8 tojás
30 dkg porcukor
4 púpozott ek liszt
4 ek tej
20 dkg marcipán
10 dkg vaj
4 dl habtejszín
1 cs habfix

hozzávalók - burkolás

alap vajkrém (10 dkg vaj és 10 dkg porcukor habosra keverve)
fondant

A tésztát két részletben sütöm meg, a szögletes tortaformám három tojásra méretezett ehhez a piskótához.
A tojássárgákat, a porcukrot, tejet, olajat és vanília kivonatot kicsit összekutyulom.
A lisztet és sütõport átszitálom.
A tojásfehérjékbõl és a porcukorból kemény habot verek.
Az átszitált lisztet kanalanként a tojássárgás elegyhez keverem, minden adagot alaposan eldolgozok. A végén maximum fokozatra állított kézimixerrel néhány percig keverem a sárga masszát, szépen világosodik és levegõsödik.
Fakanálra váltok és három részletben a sárga masszához forgatom a tojásfehérjékbõl vert kemény habot.
A szögletes teps alját kikenem kevéske vajjal és megszórom liszttel, belekanalazom a tésztát. A sütõformát körbeforgatom, hogy a tészta kicist felfusson az oldalára.
170 fokra elõmelegített sütõben nagyjából 25-30 percig sütöm, kivétel elõtt megszúrkálom (tûpróba).

Amíg a két piskóta sül, aztán hûl, elkészítem a krémet.
A vajat kézimixerrel pár perc alatt habosra dolgozom.
A nyolc tojást, porcukrot, tejet és lisztet simára keverem. Habverõt szoktam használni, nekem jobban bevállt, mint a fakanál.
A marcipánt lereszelem, és a tojásos elegybe szórom.
Egészen kis tûzön, állandó! kevergetés mellett besûrítem, majd a tûzrõl lehúzva, a még meleg krémbe dolgozom az elõzõleg habosra kevert vajat.
Vízfürdõbe állítva kihûtöm, idõnként átkeverem, hogy ne bõrösödjön a teteje.
A hideg tejszínbõl és habfixbõl kemény habot verek. Néhány kanálnyit kézimixerrel keverek a tojásos krémhez, a tejszínhab többi részét fakanállal forgatom bele.
A kész krémet hûtõbe teszem.


Mikor a tészta is, a krém is alaposan ki/lehûlt, összeállítom a tortát.
A piskótát szeletekre vágom. Az egyik alsó szeletet megfordítva (alja legyen felül) tálaló tálcára/tortalapra teszem.
Négy keskeny sütõpapír csíkot igazgatok a tészta alá, éppen csak egy ujjnyira legyen a piskóta alatt, a papír többi része a tortalapot fedi. Így burkolás közben nem maszatolom össze a tortalapot, és a munka végeztével a keskeny sütõpapír csíkok könnyedén kihúzhatók a kész torta alól.
A krémet a piskótalapok közé rétegezem, minden tészta lapot kicsit lenyomkodok, hogy az alatta levõ krém szépen és egyenletesen terüljön.
Az összerakott tortát beburkolom és 3-4 órára a hûtõbe teszem.
A lehûlt tortát bevonom az alap vajkrémmel, majd legalább fél órányit ismét hûtõzöm.

A sztirol molekula vázához virágdrótot hajlítok és bevonom barnára színezett cukormasszával.
Manapó :) ötletébõl és kézügyességével elkészül a zsák, szintén cukormasszából.


A lehûlt tortát bevonom a fehér fondanttal. A molekula képlete és a kiömlõ polisztirol alá sárga fondantot nyújtok, kevéske alap vajkrémmel a burkoláshoz rögzítem. Szintén vajkrémmel ragasztom a sárga burkolatra a barnára színezett cukormasszából készített képletet, a zsákot és a belõle kiömlõ díszítõcukor-polisztirolt.
Utolsó lépésként a tudatosan nagyra formázott molekula is a tortára kerül, a szén atomokat kevéske ételragasztóval fogom a tortához.
Mikor mindennel megvagyok, kihúzgálom a tortalap védõként szolgáló keskeny sütõpapír csíkokat a kész torta alól.
Voilá, ennyi volt :)
Óvatosan dobozba emelem a Sztirol tortát és reménykedem, egyrészt, hogy túléli a 60+ km szállítást, másrészt, hogy tetszeni is, ízleni is fog a megrendelõnek.

Jó étvágyat ! :)



Folytats a blogon ... www.garffyka.hu/2014/06/sztirol-torta...

sponsored links

Keres?s