SZOVÁTAI TÚRÓFÁNK
sponsored links
Régóta tervben volt, hogy sütök már végre túrófánkot. A minap láttam a tévében Borbás Marcsi, Gasztroangyal c. mûsorát. Éppen túrófánkot sütöttek. Gondoltam, itt a nagyszerû alkalom, hogy a receptjét leírjam és meg is süssem. Mivel ma reggel egész elviselhetõ lett az idõ és kicsit alább hagyott a hõség, eljött az alkalom, hogy megkóstoljuk... Egyszerûen, tökéletes! Belül puha, kívül ropogós. Édes tejföllel és lekvárral tálaltam.
Hozzávalók 20 db. közepes fánkhoz: 25 dkg friss túró, 23 dkg liszt, 2 dkg búzadara, 3 tojás sárgája, 2 nagy kanál tejföl, 2 kanál porcukor, 1 csipet só, 1 kávéskanál sütõpor. Tálaláshoz: cukorral kikevert tejföl és lekvár.
A hozzávalókat tálba tesszük és tésztát gyúrunk belõle. Lisztezett deszkára tesszük a masszát, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Közepes méretû fánkszaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat majd a közepére lyukat készítünk. Én két ujjal összecsípem a tészta közepét, majd kitágítom kör alakúra. A kész fánkokat letakarom és kb. 15-20 percet pihentetem. Ezalatt az idõ alatt, a búzadara kissé megpuhul a tésztában és sokkal könnyebbé teszi majd.
Egy serpenyõben olajat forrósítunk, majd a fánkokat egyszer-kétszer megfordítva, aranybarnára kisütjük.
Lecsepegtetjük róla a felesleges olajat, majd papírtörölközõre tesszük õket. Tálaláskor meghintjük egy kevés porcukorral a fánkokat, majd édes tejföllel és lekvárral kínáljuk.